Wpis z mikrobloga

#gitara
Zaczynam powoli wypełniać swoje obietnice noworoczne - m.in nauka gry na gitarze. Miliony poradników, opinii i porad jak zacząć grać na gitarze. Szkoda tylko, że każdy mówi co innego.
Doradzicie coś mireczki w tym temacie? Czytałem, że jeśli (1) dopiero się zaczyna grać na gitarze to nie warto inwestować w drogą gitarę, wystarczy nawet taka do 200 zł. Jednak też są głosy, że (2) taka gitara boleśnie kaleczy uszy i zniechęca do dalszego grania i od razu warto kupić coś lepszego (do 500 zł). W jakim kierunku pójść? Jak w tym drugim to jaką gitarę wybrać, bo to też miliony opcji, a 500 zł piechotą nie chodzi.
Od razu mówię, że dopiero zaczynam wgłębiać się w ten temat i jestem kompletnie zielony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gaboleusz: Kup za tyle na ile Cie stać, a jeżeli nawet znudzi Ci się gra na gitarze to spadek wartości będzie nikły i ją będziesz mógł dalej sprzedać. Ja swoją pierwszą (i aktualną) gitarę kupiłem za 1300, podrobiłem ją pod względem elektronicznym (elektrycznym?), bo jakiś domorosły elektronik wsadzał łapy tam gdzie nie trzeba. I ona aktualnie jest warta spokojnie 1500. Także jak się mówi na wódkę nie wydajesz, więc daj
  • Odpowiedz
@Gaboleusz: Możesz pożyczyć od kogoś gitarę na pare dni/tygodni i nauczyć się podstawowych podstaw. Potem pójdź do sklepu muzycznego, weź do ręki gitarę za 200 zl i 6000 zl i porównuj sobie resztę. Jak leży w dloni, czy na każdym progu dźwięk jest w porządku itp.
  • Odpowiedz
@Gaboleusz: Odnośnie leworęczności. Ja jestem leworęczny i gram na gitarze praworęcznej. Żadnych problemów nie widzę. Na początku i tak lewa ręka bywa nieprzystosowana, więc i dla lewej i prawej uczysz się wszystkiego od podstaw tak samo.

Natomiast odnośnie zakupu, lepiej kupić jakąś używkę niż po taniości "nówkę" za 200 zł. Uczyłem się na tanim akustyku gry i tyle co się nawkurzałem to moje. Struny brzęczały, akcja strun była za wysoko,
  • Odpowiedz