@richirich: No to dam ci taką dosadną radę. O-------l się od życia innych ludzi - mocno pomaga w życiu. Jak ktoś lubi mieć presję niech sobie ma. Dzisiaj żyjemy w społeczeństwie, gdzie mamy jedną z najmniejszych presji w historii naszej ludzkości.
Po prostu interesuje się psychologią i doszedłem do wniosków dlaczego niektórzy są stulejkami. Dlaczego? Ponieważ nie potrafią pozbyć się iluzji. Napisałem to samo co Ty do mnie.
no i jesteś błędzie, są stulejkami ponieważ mają taką konstrukcję psychiczną, a nie dlatego, że społeczeństwo wywiera na nich jakąś presję. Nawet 200 lat temu mieliby prawdopodobnie problem ze znalezieniem sobie kogoś (choć na pewno mniejszy, bo byliby zmuszeni do częstszych kontaktów
dziś pod tym względem jest luksus, bo mało kto wnika w czyjeś życie osobiste. A kiedyś starokawalerstwo i staropanieństwo to była skaza u człowieka, społeczeństwo takich ludzi traktowało jakby byli wybrakowani.
Ty chyba nie masz w rodzinie/znajomych trzydziestoletniej panny/kawalera, albo kilkunastoletniego pryszczatego kuzyna.
@richirich: teraz to ty odwracasz kota ogonem. Najpierw narzekasz, że współcześnie jest wywierana wielka presja społeczna na ludzi i że przez tą presję mamy falę stulei, po czym udajesz głupiego i stwierdzasz, że to tylko wina konstrukcji psychicznej niektórych ludzi. Więc jak to jest? Winna jest presja społeczna czy psychika? Twój pierwszy komentarz wyraźnie sugeruje, że obwiniasz presję społeczną, a nie nieprzystosowanie pewnych jednostek do życia. Ja staram się ci
@lucciola: Winne jest to i to, i zaznaczyłem to w swoim poście. To Ty rozumiesz ten post na swój sposób, a to nie mój problem. Ty chyba udajesz głupią nie rozumiejąc przesłania tego postu. Wyraźnie napisałem, że na świecie panuje obraz idealnej kobiety i mężczyzny bez skazy. Bo tak jest i żadne wasze gadanie, że ileś tam lat temu było ciężej tego nie zmieni. Skoro kiedyś było ciężej to skąd
@Shinoa: Rozumiem. Każdy ma jakieś wymagania. Twoje jednak są trochę odrealnione i myśle, że trudno Ci będzie kogoś znaleźć, mirabelo ( ͡°͜ʖ͡°) No chyba, że masz 17-20 lat. Oczywiscie nie pisze tego złośliwie. Po prostu taka refleksja po twoim komentarzu.
No, straszna presja. Bo cie babcia zapytała czy masz już dziewczyne. Historycznie, żyjemy w czasach gdzie społeczeństwo wywiera najmniejszą presje na posiadanie partnera. Przegrywom nigdy nie żyło się lepiej niż teraz i nigdy nie mieli więcej swobody. Nie ma praktycznie żadnej presji. Co najwyżej kilka pytań cioci czy koleżanki z pracy. Kiedyś staropanieństwo było równe inwalidztwu. Presja ta jest wymyślona przez ludzi, którzy sami się źle czują z tym,
@richirich: Bo Twoja teoria jest głupia i wygląda na usprawiedliwienie przegrywu :) Bez urazy, wiem, ze możesz być zupełnie kimś innym. Tak to już jest w internecie :)
Przestałem
no i jesteś błędzie, są stulejkami ponieważ mają taką konstrukcję psychiczną, a nie dlatego, że społeczeństwo wywiera na nich jakąś presję. Nawet 200 lat temu mieliby prawdopodobnie problem ze znalezieniem sobie kogoś (choć na pewno mniejszy, bo byliby zmuszeni do częstszych kontaktów
Cytujesz:
Ty chyba nie masz w rodzinie/znajomych trzydziestoletniej panny/kawalera, albo kilkunastoletniego pryszczatego kuzyna.
No, straszna presja. Bo cie babcia zapytała czy masz już dziewczyne.
Historycznie, żyjemy w czasach gdzie społeczeństwo wywiera najmniejszą presje na posiadanie partnera. Przegrywom nigdy nie żyło się lepiej niż teraz i nigdy nie mieli więcej swobody. Nie ma praktycznie żadnej presji. Co najwyżej kilka pytań cioci czy koleżanki z pracy. Kiedyś staropanieństwo było równe inwalidztwu.
Presja ta jest wymyślona przez ludzi, którzy sami się źle czują z tym,
Bo Twoja teoria jest głupia i wygląda na usprawiedliwienie przegrywu :)
Bez urazy, wiem, ze możesz być zupełnie kimś innym. Tak to już jest w internecie :)