Wpis z mikrobloga

Mam problem z #arduino
Kupiłem z Chin klona UNO.
Zainstalowałem sterowniki, ale i tak nie mogę wgrać nawet prostego Blinka. Zainstalowałem inne, jeszcze inne, i jeszcze inne i tak z 10 sterowników z różnych źródeł. Zawsze ten sam problem, wywala błąd "avrdude: stk500_getsync(): can't communicate with device: resp=0x90"
Oczywiście w IDE wybrany odpowiedni port i wersja Arduino.
Na pewnym forum poradzili mi, bym spróbował wgrać nowy bootloader. Zakupiłem programator USBasp, podłączyłem do portów ISCP, wrzuciłem odpowiedni plik .hex do C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\bootloaders\atmega, dodałem odpowiednie linijki w boards.txt, w IDE wybrałem odpowiedni programator i płytkę, wybieram "Wypal bootloader" i "Błąd przy wgrywaniu bootloadera: brak 'bootloader.tool' parametru konfiguracji" (,)
Nie mam już pomysłów co robić, proszę o pomoc.

Tu zdjęcie programatora:
http://i.imgur.com/r8zimQK.jpg

a tu mój klon:
ZohanTSW - Mam problem z #arduino
Kupiłem z Chin klona UNO.
Zainstalowałem sterowni...

źródło: comment_vlzHN1eTVGfIOaIo2WQMxrA9i0CMoJbT.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Warwick: U mnie tak samo (klon Uno, Megi i 2x Pro Mini), tylko że ja nawet nie musiałem sterowników instalować, wystraczyły te systemowe (działa na Win 10 i Raspbianie).
  • Odpowiedz
@aro84: próbowałem ich już
@adamj57: a jak wgrywać za pomocą programatora? Po prostu go podłączyć i tak samo jak pod USB wgrać?
@Gronekmaster: poradziłeś już sobie?
@Warwick: mam kolegę który ma też tego samego klona i jemu działa, tyle że on korzysta z Linuxa
@szeryfe: mam go tylko na zbootowanym pendrive lub mogę jeszcze postawić w wirtualnej maszynie, ale nie wiem czy to coś da
@pafkoo
  • Odpowiedz
@ZohanTSW: Wybierasz z listy Programatorów USBasp a potem wciskasz Ctrl + Shift + U zamiast Ctrl + U - to rozpocznie proces wgrywania sketchu za pomocą programatora.
  • Odpowiedz