Wpis z mikrobloga

#zgorzelec #syryjczyk

Nawet RPO się zainteresował sebixami ze Zgorzelca dx

Sprawą zatrzymania mężczyzny chce zająć się także rzecznik praw obywatelskich. - Po doniesieniach medialnych sprawa zostanie zbadana z urzędu. Przygotowaliśmy już wniosek, który zostanie przesłany dalej - informuje Emilia Kobiela z biura pełnomocnika terenowego RPO we Wrocławiu.

http://www.tvn24.pl/dolny-slask-firma-ochroniarska-na-ulicy-zatrzymala-syryjczyka,616418,s.html
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marianbaczal: ja się nie chcę wymądrzać i pisać, że coś na pewno, to zbada policja, prokuratura, sąd i tym podobne nooby. Ale możesz mi spróbować wykazać, że panowie zatrzymując człowieka na ulicy Traugutta w Zgorzelcu, po tym jak opuścił chroniony obiekt (tak relacjonowała to sama firma) zmieścili się w swoich kompetencjach.

Art.36.1.Pracownik ochrony przy wykonywaniu zadań ochrony osób i mienia ma prawo do:
1)ustalania uprawnień do przebywania na obszarach lub w obiektach
  • Odpowiedz
@marianbaczal: ja już nie chciałbym być aptekarzem, ale początkowo panowie twierdzili, że mężczyzna zaczął uciekać na ul. Traugutta, a potem im się zaczęła zmieniać wersja. Twierdzili, że go zatrzymali w ramach ujęcia obywatelskiego, aż do stanowiska z dziś, że to jednak był obszar chroniony i ujęto go na podstawie ustawy o ochronie osób i mienia.

skrin pierwotnego wpisu http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Kraj/Zgorzelec-Syryjczyk-zatrzymany-przez-ochroniarzy-00018235
  • Odpowiedz
@marianbaczal: a tak już zupełnie na marginesie, to (nie wiem czy może w post. cywilnym to robić RPO) może by Bodnar jakiś pozew za publikowanie wizerunku wystosował dx

Ale tak jak mówię, nie chcę być ani aptekarzem, ani złośliwy.
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: teraz już do goscia wala drxwiami i oknami prawnicy co taki pozew mu napisza "pro bono".

co do reszty poczekam przynajmniej na spójną wersje.
nie lubie ochroniarzy a takich co sie robia na specjalsow to podwojnie
  • Odpowiedz
wykazać, że panowie zatrzymując człowieka na ulicy Traugutta w Zgorzelcu, po tym jak opuścił chroniony obiekt(tak relacjonowała to sama firma) zmieścili się w swoich kompetencjach.

@stekelenburg2:

3)ujęcia w granicach obszarów lub obiektów chronionych lub poza ich granicami osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzkiego, a także chronionego mienia, w celu niezwłocznego oddania tych osób Policji

pasowałoby pod ten punkt, tyle że nie oddali go policji...
  • Odpowiedz
@darek-jg: z dostępnych informacji nie wynika, aby ten warunek został spełniony:

stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzkiego, a także chronionego mienia

W zasadzie wynika wprost przeciwnie, że nie został.
  • Odpowiedz