Cześć Mirasy. To znowu ja i znowu z tęgą furą (⌐͡■͜ʖ͡■) Ubiegłotygodniowego Range Rovera Evoque'a wymieniłem na Zafirę Tourer z pakietem OPC line, a wczoraj z Opla przesiadłem się do BMW M550d. W sumie to białe cudeńko zostaje ze mną na 8-9 dni.
Pod maską 6-cylindrowy diesel o pojemności 3 l. To zdecydowanie najlepiej brzmiący motor w swojej klasie. Start do niego może mieć ewentualnie 3.0 TDI z Audi, ale to wciąż nie to samo. Silnik w BMW rozwija 381 KM i 740 Nm. Wczoraj kilka razy się zdziwiłem kiedy ruszałem na mokrym, ze skręconymi kołami i xDrive nie pozwolił tym 740 Nm nawet na chwilę zerwać przyczepności. Nie było też czuć przesadnie dużej ingerencji ESP. Mało tego - traktowane łagodnie w mieście pali 8 l/100, przynajmniej na razie.
Dla mnie cały ten samochód to absolutny kosmos. Jeździłem maszynami mocniejszymi, szybszymi, bardziej agresywnymi i droższymi, ale mimo to to BMW robi niesamowite wrażenie.
Jak zawsze - jeśli macie jakieś pytania, walcie śmiało.
@Dziekan5: przymierzam się do wzięcia BMW X1 w leasing. Znasz może to auto? Albo poleciłbyś coś podobnego? Jeżdżę nawet sporo, tak 30k rocznie, więc komfort jazdy jest dla mnie istotny...
Jakie jest najlepsze auto jakim do tej pory jeździłeś?
@BrowarPERUN: X1 to akurat jeden z tych samochodów, który nigdy nie pojawił się w moim grafiku. Mieliśmy w redakcji, ale nie trafiło na mnie. Nie jeździłem też konkurencją.
Najlepsze - to zależy co kto przez to rozumie. Nowa Skoda Superb jest świetna - to tak w granicach zdrowego rozsądku. Z samej dolnej półki - Hyundai i10 i Skoda Citigo. Luksus? Rolls-Royce Phantom Series II jest absolutnym królem. Zjadł na śniadanie Maybacha
@eru: BMW, ale tak jak pisałem wyżej - raczej ze względu na to, że bardziej mi odpowiada charakter samochodu. Trudno rozstrzygać co jest lepsze bez bezpośredniego porównania identycznych lub przynajmniej podobnych wersji.
@sopel87: Jeśli dobrze pamiętam - 285 560 zł. Konkurs już rozstrzygnięty
@Dziekan5: nie dawno wzialem zastepcze bmw 525d w m pakiecie mysle ze full opcja. To moge smialo przyznac Ci racje. Samochod jest kosmiczny. Pieknie sie prowadzi i wyglada. Do tej pory pamietam jakosc naglosnienia, powalilo mnie na kolana! Pozdrawiam
@Dziekan5: Z całym szacunkiem dla tego monstrum ale jak już ktoś wspomniał, nie ma lepiej brzmiących dizli niż te 5 cylindrowe.
BTW Gdybym miał takie auto do dyspozycji na co dzień, to zajeździłbym go prawdopodobnie w przeciągu miesiąca, startując spod każdych świateł jak odrzutowiec. Taka ilość momentu obrotowego uzależnia..
@mich4l05: W X5 M50d to jest dokładnie ten sam motor, ta sama moc. @UberWygryw: Tak @pussyrider: Porównując z GLE 350 d, w BMW brzmi lepiej IMHO ;) Gusta, guściki @yeloneck: ale Forda to Ty szanuj ( ͡°͜ʖ͡°) Galaxy dobrym autobusem jest. @quit13: M drugiemu M nierówne ;) Lepiej tak, niż jak M doprawione są do podstawowych jednostek w ramach pakietów M
@Dziekan5: W tym roku silnik 50d będzie miał już 4 turbiny :) póki co zadebiutuje w nowej serii 7. O dziwo aktualna wersja tego silnika nie psuje sie tak jak możnaby pomysleć.
Jakie macie doświadczenia z kobietami na stanowiskach kierowniczych? Przed chwilą widziałem tiktoka, że są dyskryminowane i nie dostają takich stanowisk. Już jest oczywiście gownoburza w komentarzach hehe #pracbaza #praca
Pod maską 6-cylindrowy diesel o pojemności 3 l. To zdecydowanie najlepiej brzmiący motor w swojej klasie. Start do niego może mieć ewentualnie 3.0 TDI z Audi, ale to wciąż nie to samo. Silnik w BMW rozwija 381 KM i 740 Nm. Wczoraj kilka razy się zdziwiłem kiedy ruszałem na mokrym, ze skręconymi kołami i xDrive nie pozwolił tym 740 Nm nawet na chwilę zerwać przyczepności. Nie było też czuć przesadnie dużej ingerencji ESP. Mało tego - traktowane łagodnie w mieście pali 8 l/100, przynajmniej na razie.
Dla mnie cały ten samochód to absolutny kosmos. Jeździłem maszynami mocniejszymi, szybszymi, bardziej agresywnymi i droższymi, ale mimo to to BMW robi niesamowite wrażenie.
Jak zawsze - jeśli macie jakieś pytania, walcie śmiało.
#samochody #motoryzacja #prawilnebmw #wykopcarsavenue #bmw
Więcej o pracy dziennikarza i fotografa motoryzacyjnego znajdziecie pod moim tagiem #mzcars
przymierzam się do wzięcia BMW X1 w leasing. Znasz może to auto? Albo poleciłbyś coś podobnego? Jeżdżę nawet sporo, tak 30k rocznie, więc komfort jazdy jest dla mnie istotny...
Jakie jest najlepsze auto jakim do tej pory jeździłeś?
Najlepsze - to zależy co kto przez to rozumie. Nowa Skoda Superb jest świetna - to tak w granicach zdrowego rozsądku. Z samej dolnej półki - Hyundai i10 i Skoda Citigo. Luksus? Rolls-Royce Phantom Series II jest absolutnym królem. Zjadł na śniadanie Maybacha
@sopel87: Jeśli dobrze pamiętam - 285 560 zł. Konkurs już rozstrzygnięty
ale weź nie mów że dizel zasługuje na M badge ;d
BTW Gdybym miał takie auto do dyspozycji na co dzień, to zajeździłbym go prawdopodobnie w przeciągu miesiąca, startując spod każdych świateł jak odrzutowiec. Taka ilość momentu obrotowego uzależnia..
@UberWygryw: Tak
@pussyrider: Porównując z GLE 350 d, w BMW brzmi lepiej IMHO ;) Gusta, guściki
@yeloneck: ale Forda to Ty szanuj ( ͡° ͜ʖ ͡°) Galaxy dobrym autobusem jest.
@quit13: M drugiemu M nierówne ;) Lepiej tak, niż jak M doprawione są do podstawowych jednostek w ramach pakietów M