Wpis z mikrobloga

@coram_populo: Rzeczywistość tak działa. A to o Anglii miał do powiedzenia Alfred von Tripitz po I wojnie światowej

Stara korsarska Anglia raz jeszcze zdołała doprowadzić do tego, żeby Europa sama się rozszarpała, a rzucają na szalę własne siły i stosując brutalne metody, przechyliła zwycięstwo na tę stronę, która odpowiadała jej gospodarczym interesom. Unicestwiono wolność i prawo do decydowania o sobie narodów kontynentu europejskiego, a tym samym może na zawsze zahamowano
  • Odpowiedz
@Mannlicher: Ja tylko daje cytat człowieka rozgoryczonego porażką, to nie odzwierciedla mojego stanowiska. Wszyscy wiedzą, że Niemcy sobie nagrabili i zazwyczaj są powszechnie wskazywani jako przyczyna Wielkiej Wojny. Poza tym Wielka Wojna już się wydarzyła. Europa była już skazana, nieważne kto co myślał albo chciał myśleć. Wiary w organizacje i stary świat nie dało się odbudować po piekle okopów
  • Odpowiedz
@Mannlicher:

które zignorowało neutralność Belgii (tym samym ostatecznie wciągając Brytyjczyków do wojny)

Swoją drogą nieźle widać tutaj hipokryzję Brytyjczyków - sami potem nie uszanowali specjalnie neutralności Grecji. Belgia była dla nich po prostu wymówką.
  • Odpowiedz
@Ercefet: Starałem się to przedstawić jako wydarzenie i nie iść w detale. Ja ogólnie lubię dłuższe rzeczy pisać, ale w dzisiejszych czasach to nie jest pożądana forma i ludzie ogólnie nie czytają. W artykułach pod wpisem są relacje z obozów itd. . Wychodzę z założenia, że jak kogoś zainteresuje temat to sięgnie do książek albo przeczyta zamieszczone linki.
  • Odpowiedz
@coram_populo: a co do niemcow to musieli przyjac cale gowno na siebie :D
1. Hitler - Austria
2. w pewnym momencie większość obslugi SS obozow smierci - Austria
3. pierwszy oboz koncentracyjny - Wielka brytania
4. zaglada ludnosci kongo ok 10 mln ludzi - Belgia. krol Leopold do tej pory stoi dumnie w brukseli
  • Odpowiedz
@myrmekochoria: Wojny Burskie, powstanie Tajpingów, Sipajów, czy wojny opiumowe- utrzymywanie wielkiego imperium wiązało się z prowadzeniem opresyjnej polityki wobec podległych ludów.
Co do powstania Sipajów warto dodać, że krwawo tłumione przez Kompanię Wschodnioindyjską stało się przyczyną ostrej krytyki wobec tej organizacji, doprowadziło do jej likwidacji i proklamowania w 1876 Królowej Wiktorii na Cesarzową Indii, a zatem bezpośredniego włączenia subkontynentu indyjskiego do Korony. Przypieczętowało to status Wielkiej Brytanii jako światowego hegemona,
  • Odpowiedz
@Pie_Czar: Po pierwsze Austriacy to tak naprawdę katoliccy Niemcy, którzy na skutek przegranej rywalizacji pomiędzy Prusami a Austrią o supremację w Niemczech zaczęli izolować się od polityki niemieckiej. Jeszcze po I Wojnie Światowej istniały w Austrii silne ruchy postulujące włączenie jej do Niemiec. Dlatego też rozpatrywanie Austriaków w kategoriach nacji zupełnie innej niż Niemcy, szczególnie w kontekście lat 30 i 40 jest niepoprawne.

Ponadto nigdy nie mogę się nadziwić dlaczego
  • Odpowiedz
@myrmekochoria: Przeciwnie, moda na krytykowanie USA trwa od 13 lat.
@coram_populo: Byli okrutni, ale nie da się ukryć, że nieśli cywilizację i postęp do opóźnionych w rozwoju ludów. Tak, wiem, że mordowali ich tysiącami, ale też wyplenili wiele durnych lokalnych obyczajów, gdzie kaleczono narządy rozrodcze dziewczynek itd. itp.
  • Odpowiedz
@eMac1ek: Transwal i Orania stanowiły państwa podległe UK? Coś chyba mi umknęło na lekcjach historii. Dlaczego kraje, które stworzyły "dojrzałą" demokrację są bardziej godne szacunku niż te, które stworzyły "dojrzałe" monarchie, teokracje, dyktatury albo jakikolwiek inne systemy polityczne?
  • Odpowiedz
@eMac1ek: niemcy maja nas uczyc demokracji. bo rozpętali II wojny swiatowe, wyrzneli pol polski.
logiczne, musze przyznac.

dla mnie to hipokryzja zmieszana z duza dawka cynizmu ...

"dojrzala" niemiecka demokracja przechodzi wlasnie swoj rozkwit wzbogacona kulturowo kwiatem mlodziezy arabskiej. istny wzor do nasladowania :D
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: Jako dominium po II Wojnie Burskiej owszem.
"Dojrzała" demokracja wprowadza bezprecedensową kategorię poszanowania praw człowieka. Oczywiście, że w innych systemach pokroju monarchii ukonsytuować może się zbiór powszechnie szanowanych praw, lecz praktyka historyczna daje nam podstawy, by to demokrację uważać za system najbezpieczniejszy z punktu widzenia godności i wolności człowieka. Dlatego dojrzałe demokrację są godne szacunku.
Niemiecka demokracja, która została stworzona na podwalinach formuły Radbrucha i system prawny, który po
  • Odpowiedz