Wpis z mikrobloga

Kolejne pytanie z #symfony2 #symfony do mirków z #php.

Jako, że praca zdalnie na VPS jest trochę problematyczna, chyba zastosuję jakieś lokalne rozwiązanie.

Jak programujecie lokalnie? Symfony postawione na Windowsie? Może wirtualna maszyna? A może macie po prostu linuxa do pracy postawionego lokalnie?

#pytanie
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kmicolo: No jak czytałem o tym, to coś tam było, że to się podpina do VMWare dlatego nie widziałem różnicy między zwykłą maszyną wirtualną, teraz już chyba widzę. Za moment zainstaluję i zobaczę
  • Odpowiedz
@kmicolo: możesz mi też podesłać jakiś poradnik do RSynca? Chcę zsynchronizować moje IDE z projektem który mam na swoim VPSie, ale nic konkretnego na temat RSync w Google nie ma, albo to ja nie potrafię dobrze szukać
  • Odpowiedz
@Spake: pobierz Vagrant(wcześniej musisz zainstalować VirtualBox), wpisujesz jedną komendę i pobiera Ci się konkretny, już skonfigurowany system(np. od razu z Apachem/Nginxem, PHP, itd.). Na tym to polega.
  • Odpowiedz
@Spake: musisz tylko znaleźć w Google "ID" odpowiedniej paczki do Vagranta, wpisujesz komendę, pobiera się, instaluje na maszynie wymagane programy i konfiguruje RSync/NFS.
  • Odpowiedz
@5z7k9: dzięki, już rozumiem czym jest vagrant.

@kmicolo: od strony linuxa to ogarnąłem, ale za cholerę nie potrafię znaleźć nic na temat rsync w Windowsie - o to mi chodzi, a cholernie by mi to ułatwiło pracę. Linuxa póki co instalować nie chcę.
  • Odpowiedz
@pitu120: @Klopsztanga: @Spake:
PS: VirtualBox na Windowsie 10 to jest tragedia, ale z najnowszą wersją powinno działać. Od chyba 4.3 był hardening i maszyna nie odpali jeżeli przeszkadza jej pewien program(np. antywirus). Na starszych wersjach VirtualBoxa nie działa większość typów sieci w Vagrancie, a na nowszych były problemy z Windowsem 10 jako host. Znalezienie rozwiązania zajęło mi trochę...
  • Odpowiedz