Wpis z mikrobloga

@dorotka-wu: Ograniczyć szczepienia przede wszystkim ponieważ wścieklizny już praktycznie nie ma. A poza tym tak duża populacja lisa jest również spowodowana tym, że myśliwi skupiają się na odstrzale zwierzyny grubej a nie na drapieżnikach. Jeszcze jakiś czas temu opłacało się strzelić lisa, wyprawić skórę i po uzbieraniu paru skórek uszyć żonie futro czy szalik albo sprzedać wyprawione skóry. Teraz nie jest to opłacalne dlatego też wielu myśliwych nie poluje na
  • Odpowiedz
@czteropak: mi w tym roku udało się strzelić tylko jednego, do jednego mierzyłam i wyleciała mi wataha dzików więc zmieniłam cel :-) chciałabym mieć taka cieplusią kamizelkę z futra - ale za drogo :-(
  • Odpowiedz
@megawatt: Z założenia celem tych szczepień jest ograniczenie lub wyeliminowanie zagrożenia przenoszenia wścieklizny przez lisy na ludzi i zwierzęta domowe i gospodarskie. Ostatni stwierdzony przypadek u człowieka w Polsce miał miejsce prawie 30 lat temu. U zwierząt domowych tylko kilka przypadków w ostatniej dekadzie.

Jednak ci którzy decydowali o ilości zrzucanych szczepionek nie przewidzieli że brak wścieklizny u lisów tak pozwoli rozrosnąć się tej populacji, że w tym momencie nie
  • Odpowiedz