Wpis z mikrobloga

@Rabusek: Powiedzmy, ze wierze w istnienie Boga. I wiem, ze nie wazne co zrobie, on i tak ma nad wszystkim wladze. Czy cos to zmieni, ze bede go wspierac czy nie? On i tak zrobi ze mnie albo wiecznie szczesliwego robota, albo mnie spali w spalarni smieci.
@Rabusek: nie mam problemu z przestrzeganiem Dekalogu, więc jeśli prawo tego rządu byłoby równie dobre, jak Dekalog, a sposób rządzenia byłby odpowiadający mi, to nie widzę problemu

zajebiście byłoby być robotem
@Lrrr: Tak, niestety zdaje sobie z tego sprawe, ze czekaja mnie dlugie tlumaczenia po smierci. Czysciec pewnie na jakis czas. Do piekla chyba nie pojde, bo ani zlym czlowiekiem nie jestem i jakos nie bluznie czy cos. Mowie calkiem na serio. W sumie im starsza sie robie, tym bardziej wierze :D
@Lrrr: Co z tego? Nigdzie nie napisałem, że jestem chrześcijaninem. Zresztą Stary Testament traktuję bardziej jako zbiór mitów i bajań. Natomiast Nowy Testament jest jak najbardziej w porządku i sporo można z niego wyciągnąć.
@Rabusek: albo kamienowanie kobiety która po ślubie okaże się nie być dziewicą :) co prawda to stary testament ale jednak święta księga. Najbardziej bawi mnie "katolicy opierają się głównie na nowym testamencie" czyli, że co to co nie wygodne olewamy a reszta ok ?
@WlasciwosciBetonu: " 4 Bóg przecież powiedział: Czcij ojca i matkę oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmierć poniesie. 5 Wy zaś mówicie: Kto by oświadczył ojcu lub matce: Darem [złożonym w ofierze] jest to, co dla ciebie miało być wsparciem ode mnie, 6 ten nie potrzebuje czcić swego ojca ni matki. I tak ze względu na waszą tradycję znieśliście przykazanie Boże. 7 Obłudnicy, dobrze powiedział o was prorok Izajasz: 8
@Rabusek: Ech, mogłeś po prostu wyciąć ten fragment:

17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je