Aktywne Wpisy

anoysath +130

forfiterex +74
#krakow #sct #niszczalski
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu
Jeśli Twój pojazd jest zarejestrowany za granicą, nawet jeśli spełnia wszystkie wymagane normy, musisz samodzielnie zgłosić go do systemu SCT. Podczas zgłaszania będziesz musiał przedstawić kopię dowodu rejestracyjnego pojazdu, podać markę, model i rok produkcji

No to teraz pozwolę sobie by mój ojciec wszystko opisał, bo on bardziej w temacie:
Mój ojciec cale życie opiekował się swoimi schorowanymi rodzicami, w zamian dziadek zapisał mu na zwykłej kartce z zeszytu bez daty dom wraz z całym obejściem. Miejsce to miało jakieś 30 lat temu, dziadek zmarł a po 20 latach mój ojciec zmarł nie załatwiając spraw spadkowych. Ojciec ma jeszcze żyjącą siostrę oraz brata którzy o spadek się upomnieli teraz. Od 3 lat jest sprawa w sądzie Rok temu Sędzina zdecydowała że ten niby testament musi zatwierdzić grafolog,wynik był pozytywny,jest to pismo dziadka. Dziś na rozprawie stwierdziła ,że nie będzie brała pod uwagę testamentu i spadek podzieliła na ojca jego brata i siostrę. Moje pytanie dlaczego tą sprawę tyle czasu ciągła i po co grafolog? czy mogła tak postąpić?. dodam ,ze po każdej sprawie siostra mojego ojca zostawała wraz ze swoją córką w sali i rozmawiały z sędziną.
Mirki #prawo pomocy. Jakieś pytanie to zadawać. #pytaniedoeksperta
Ten jest nieważny.
A więc sędzina z n-----------m mózgowym ciągneła sprawę dwa lata odnośnie tego testamentu, by na koniec stwierdzić, że jest nieważny... CHORY KRAJ! CHORE PRAWO ;/
Natomiast przyszło mi do głowy coś innego, doprecyzuj:
- czy
@Dutch: musiałby 30 bo w złej wierze.
@Tymariel: testament jest nieważny i nic z tym nie zrobisz, można by go było zmienić na testament ustny, ale nie po 20 latach, terminy tutaj już dawno przekroczone. Nic z tym nie zrobisz, sędzina miała jak najbardziej rację a sprawa się ciągnęła bo sądy mają nawał pracy, ten grafolog faktycznie niepotrzebny, ale na kwestionowanie tego już
Jakiej złej wierze? Pozostawał w uzasadnionym okolicznościami przekonaniu, że nieruchomość odziedziczył.
2 ojrocenty mówią, że ojciec OPa był słabo wykształconym rolnikiem z małego ośrodka (na co wskazuje np. użycie słów "wraz z obejściem"). Nie musiał nic wiedzieć, a sąd to łyknie jak młody pelikan.
Jeśli ktoś tu działał w złej wierze, to pozostali spadkobiercy, którzy również nie zabiegali o dział spadku i uregulowanie
@Tymariel: ale ja nie zrobiłam nic złego, czemu mam się karać?
pradziadek - Niewykształcony rolnik przepisał mojemu dziadkowi w testamencie dom wraz z obejściem. Mój dziadek miał siostrę i brata, lecz ze względu na brak opieki z ich strony, wszystko zostało przepisane na dziadka. Teraz po śmierci dziadka ta rodzina ubiega się znowu o ten spadek i dzisiaj wyrokiem sądu go otrzymała ;/
wyrok nie jest prawomocny
Od razu kłótni... zwykły spór w doktrynie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No to jeszcze raz:
a) ile lat dziadek władał nieprzerwanie nieruchomością?
b) czy rodzeństwo dziadka mieszkało w tym domu razem z nim?
a) 17 lat
b) Nigdy tam nie mieszkało.
@Tymariel: czyli władał jak właściciel, czyli jest możliwe zasiedzenie. Nie musisz w danym miejscu przebywać 24h na dobę żeby być posiadaczem.
@Tymariel: jeśli od śmierdzi dziadka Twój ojciec władał tym 13 lat to możesz zasiedzieć, chyba że tak jak Dutch mówi przyjmiemy dobrą wiarę do czego powoli się przychylam