Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krachu: no i co z tego że tak robią? Skoro coś działa to nie jest głupie - znam ludzi którzy chodzą na studia dla socjala, do tego pracują, nawet na zajęcia chodzą i sobie normalnie żyją. Jak to mówią każdy orze jak może.
  • Odpowiedz
Nie wiem co jest gorsze - zapisywanie się na studia tylko dla legitymacji i oszczędności/zysku czy to, że wielu nie widzi w tym problemu bo przecież prawnie jest to dozwolone. Po pierwsze nie można wszystkiego uregulować prawnie i póki będzie społeczne przyzwolenie na takie cwaniactwo to w tym kraju będzie nadal jak jest (chociaż większość tłumaczy to sobie kiepskimi politykami). Po drugie pieniądze nie biorą się znikąd. O ile można uznać, że
  • Odpowiedz
@Krachu: Ba, zniżki to jeszcze nic, znam podludzi, którzy uskuteczniali podobny proceder by dostać miejsce w akademiku i możliwość gnieżdżenia się tam jak zwierzęta jeszcze chociaż rok dłużej.
  • Odpowiedz
@efem: Ha, to przypomniała mi się sytuacja z code::dive. Na stoliczku blisko wejścia leżało kilkanaście długopisów z logo Nokii. Ja je olałem, bo po jednym długopisie dostawało się razem z rejestracją, ale zobaczyłem jak różowy (i to pewnie programistka, bo inni ludzie tam się nie kręcili) wzięła całą garść tych długopisów i poszła... Nie wiem ile pokoleń musi minąć, żeby Polacy zrozumieli jakie to żenujące.
  • Odpowiedz
@Krachu: @wiewior_s: szkocki system jest moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem. Studia sa platne, ale mozesz (bedac Szkotem lub obywatelem UE) aplikowac o ich refundacje, co jest niemal zawsze przyznawane. Jednakowoz, jesli nie uda ci sie skonczysz studiow - zrezygnujesz z nich lub wylecisz - musisz splacic wszystko co do pensa. Ot premiowanie ludzi, ktorym na edukacji zalezy.
  • Odpowiedz
@xhxhx: to pytanie czy pretensja jest uzasadniona w oparciu o istniejące normy prawne, moralne i społeczne. Moim zdaniem takie zachowanie nie jest w zgodzie z dwiema ostatnimi grupami. Takie podejście, jakie prezentujesz wzmacnia zamordyzm i potrzebę regulowania wszystkiego przepisami zamiast oprzeć się na zdrowym rozsądku i prostych zasadach współżycia społecznego.
  • Odpowiedz