Wpis z mikrobloga

#webdev #server #programowanie

Zastanawiam się czy mogę zrobić stronę która sprawdzi mi z jakiej puli adresów przychodzi użytkownik (mam 3 pule: a, b i reszta) i przydzieli (przekieruje) każdego użytkownika do odpowiedniej stronki. Na każdej stronie będzie streaming video, z tym że z 3 różnych serverów pobierany (z serwerów w lokalizacji a, b i świat)?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piowit: zależy w czym chcesz to robić. Ogólnie jakiś if lub case. W php ip możesz sprawdzić np. tak 4programmers.net/Php/FAQ/JakwyświetlićadresIPihostklienta
  • Odpowiedz
@ktoosiu: dobra to teraz zostało mi zgłoszenie się do centrum informatycznych w miejscach a i b aby mi powiedzieli jakie pule adresów przypisują do swoich akademików i naskrobania jakiejś logiki
  • Odpowiedz
@piowit: Ja planuję coś takiego zrobić. Ale to będzie podział na dwie pule w wewnętrznej sieci. Więc użyję po prostu jakiegoś ifa który wyrzuci użytkownika tu lub tam. Adres sprawdzę za pomocą PHP, na podstawie zmiennej $SERVER['REMOTEADDR']. Ale nie wiem czy to jest dobry pomysł aby to robić w ten sposób dla większego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@anonim1133: to ma być rozwiązanie jednorazowe. Obliczyłem że potrzebuje około dwóch gigsów transferu w najgorszym wypadku, mam pół giga w A i B i jeden giga na świat. I chcę jakoś rozdzielić ten ruch, tym bardziej że sporo widzów będzie właśnie z sieci A i B szło.
  • Odpowiedz
@piowit: @anonim1133: jeżeli robicie to na małą skalę to najfajniej wrzucić to do htaccess, ustalacie np. że stream będzie dostępny pod adresem url.pl/video , a w htaccess ustalacie dokąd ma przekierowywać "video" w zależności od IP. Jest to dość czytelne rozwiązanie i pozwala posługiwać się w kodzie jednym URLem (url.pl/video) a ewentualne zmiany/dodawanie serwerów robi się w htaccess.

Na większą skalę - są do tego rozwiązania sprzętowe.

Jakbyś
  • Odpowiedz
óżnych serverów pobieran

@piowit: Co do samej strony to oczywiscie, ze mozesz. Nikt Cie nie powstrzyma ;-) Jesli chodzi o sama dystrybucje tresci statycznej to jest to raczej zadanie dla CDNow np. Amazon S3.
  • Odpowiedz