Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie ,
co może być powodem sytuacji, w której program poprzez konsolę kompiluje się do .class bez errorów, ale przy próbie jego otworzenia wywala, że nie znajduje takiej i siakiej zewnętrznej biblioteki?
#java
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Archon24: dodałem w eclipsie wszystkie biblioteki przy pomocy "add to path" , kompiluje się też tutaj, ale jakieś kwiatki wyrzuca przy uruchomieniu (przez konsole w ogóle się nie uruchamia)
  • Odpowiedz
@wafel93: Ale jak uruchamiasz z poziomu Eclipse? Wątpię.
Jak uruchamiasz sam z konsoli, to musisz dodać w parametrach classpath z biblioteką.
A najlepiej zbuduj jara w Eclipse i powinien on już załatwić Ci ten problem.
  • Odpowiedz
@wafel93: a odpalales w srodowisku? jak robisz w IDE to rób w IDE nie trzeba się bawić z konsolą (opcjonalne parametry tez możesz przekazac do programu z poziomu eclipse)
JA podpiałem biblioteki- śmiga, musiałem wykomentować tylko linijkę gdize jest wywolanie metody getName()

Biblioteki pobrałem stąd:
  • Odpowiedz
@wafel93: DOBRA SKUMALEM O CO CI CHODZI- w konsoli nie działa a w IDE działa? No to wystarczy ze będziesz klikal clean and build- powinno generować wersje nazwijmy standalone. IDE dzialaja często na wygenerowanych skeszowanych klasach (jak klikasz run) ale nie działają na pliku nazwijmy to "produkcyjnym" czyli pliku jar
  • Odpowiedz
@b0lec: daj mi chwilę czasu na przeanalizowanie tego co napisałeś, ale dzięki z góry już :D Zjadłem obiad, dzisiaj drugie podejście! Od wczoraj siedzę nad tym dziadostwem
  • Odpowiedz
@b0lec: czyli jak rozumiem, dodałeś wszystkie .jary (włączając w to ten do rozpakowania jsapi.jar) dołączyłeś je do projektu ( w moim przypadku np poprzez javabuildpath/external JARS) i zwyczajnie build lub poprzez run (jeśli run, to eclipse chyba tak czy siak musi zbuildować wpierw) uruchamiasz w IDE?
I to działa??
W konsoli nie działa, a w eclipsie też działa jak działa na załączonym wyżej obrazku (1 screen).
A powiedz mi, bo
  • Odpowiedz
@b0lec: Dobra, nowy projekt na innym kompie nawet xD Podpiąłem biblioteki jak pokazałeś dokładnie, jeszcze przed stworzeniem pierwszej klasy, tworzę klasę Main i wrzucam tam ten kod co przesłałem tutaj - mam wyslashować tylko linię z getName() ...
  • Odpowiedz
@b0lec: O BORZE IGLASTY DZIAŁA!!!!11!!1! BOLEC, KOLEC DZIĘKI!

Nie mam zielonego pojęcia co było nie tak na lapku - najwyraźniej coś pokićkałem w ustawieniach, ale nie mam pojęcia co. Mam nadzieję, że przez przypadek nie zrobię tego samego tutaj ( ͡ ͜ʖ ͡)
Cały myk naciskałem non stop clean, a biblioteki zaimportowałem przed utworzeniem czegokolwiek. Może tu pies leżał pogrzebion.
Niestety wyeksportowany .jar nie funguje
  • Odpowiedz