Wpis z mikrobloga

Problem jest taki: drewniany strop, na podłodze jest belka/płyta osb/wygłuszenie/podłoga. Podłoga ugina się i skrzypi co mnie w-----a. Nie wiem, albo położyć na to kolejne osb, albo wymienić płyty na inne płyty (są jakieś bardziej twarde, mniej uginające?).

Czy istnieją płyty betonowe wielkości tych gipsowych albo osb? Czy zostaje tylko wylewka samopoziomu na te ~2cm.

#budownictwo
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KollA: Przekładki akustyczne i w zasadzie wszystko inne (wg. podań) jest na swoim miejscu.

Zastanawiam się jeszcze czy czasem w przypływie natchnienia podłoga nie została tak zrobiona, że krawędzie niektórych płyt są poza belkami (łączenia w powietrzu?!) i takie "narożniki" grają mi na nerwach. Chyba będzie zrywanie.

Ale czekam na inne pomysły, doświadczenia :)
  • Odpowiedz
@kamil13812: Po dokładniejszym wywiadzie: belek co 60cm, na tym jest co 40 w poprzek listwa z płyt osb i dopiero na tym sama płyta. Same płyty to albo 12 albo 15mm.
Może w---------ć te poprzeczne a płyty dociąć tak żeby nic nie opierało się poza belką...widzę, że planowanie nie wyjdzie póki nie będzie do tego dostępu :s
  • Odpowiedz
@mamnatopapiery: Rozstawy są okej. Nie wiem po co są te listwy poprzeczne z osb. Zaznaczam też, że nie jestem jakąś alfą i omegą, tylko studenciakiem, który od paru miesięcy pracuje przy projektowaniu drewnianych wiązarów dachowych i belek stropów drewnianych. Ale płyta OSB mogłaby być grubsza, bo raczej klientom zalecamy minimum 22mm.
  • Odpowiedz