Wpis z mikrobloga

#komputery #kiciochpyta chcę kupić GeForce 980 Ti. Pierwszy wybór to Strix od Asusa bo wiadomo... największe liczby w testach. Karta została jednak wyraźnie zaprojektowana pod gaming więc ma tam jakieś dedykowane aplikacje do overclockingu pod Windowsa, a ja mam #linux #archlinux więc nie wiem czy opłaca mi się płacić extra za takie chłodzenie jeżeli pewnie nie będzie mi się chciało kombinować z jakimikolwiek ustawieniami sterowników... bo i ona raczej mi do pracy potrzebna niż żeby wydoić te 10 fps więcej... tzn. nie tyle mi szkoda kasy bo różnice w cenach GF980Ti są małe, a raczej np. ta jest dobra do overclockingu, a np. klasyczna nVidia (także sprzedawana przez Asusa) ma lepsze wyprowadzenie ciepła na zewnątrz obudowy co pozwala na lepsze SLI. No i może są jakieś inne różnice o których nie wiem...

a więc w skrócie: chcę mieć 980 Ti bo wiem, że dobrze sobie radzi pod Linuksem i ma dopracowane sterowniki i jest mocna ale nie wiem jaki konkretnie model wybrać przy założeniu, że w przyszłości chciałbym dokupić drugą pod mostek oraz nie będę się bawił w overclocking (więc może być wersja fabrycznie podciągnięta i to byłoby spoko); nie wiem też na co zwracać uwagę bo się nie znam na sprzęcie...
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Djuna: Overclocking zwykle był na poziomie sterowników (pod Linuksem też). Pytanie czy nie prościej wziąć coś starszego, co nie wymaga elektrowni atomowej
  • Odpowiedz
@fervi: nie przeszkadza mi pobór prądu, ew. głośność i zależy mi na wszystkich dodatkowych technologiach nvidii bo unreal engine je wykorzystuje więc chcę mieć cutting-edge już dla choćby samozadowolenia i myśląc przyszłościowo. ;-)
  • Odpowiedz