Wpis z mikrobloga

@legolass: no to ostro zupełnie jak tak ;o
@Fitoplankton: Problem z + przy stringach jest taki, że jak dodajesz 2 stringi, to oryginalny ma robiony resize pamięci (realloc w C), a to jest kosztowne. W przypadku ''.join((a, b, c,)) tworzony alokowana pamięć jest od zera od razu o znanym rozmiarze.
  • Odpowiedz
@morsik: @legolass: jestem trochę zdziwiony, że nie wytknęliście jeszcze sortowania przed pobraniem kolejnej osoby do listy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Co prawda - łącznie w jednej generacji nastąpi ok. 300 pobrań osoby do listy, więc aż taka optymalizacja nie jest raczej potrzebna. Trudno mi wyczuć tę granicę między dążeniem w optymalizację, a czytelnością kodu (bo bardziej skomplikowanego kodu to raczej ładnie nie napiszę)

i
  • Odpowiedz
Trudno mi wyczuć tę granicę między dążeniem w optymalizację, a czytelnością kodu (bo bardziej skomplikowanego kodu to raczej ładnie nie napiszę)

@Fitoplankton: Ostatnio w pracy miałem ten problem i trzeba sobie odpowiedzieć co ten kod ma właściwie robić i jakie mogą być przypadki zastosowania (najlepiej przykłady ekstremalne).
U siebie wybrałem czytelniejszy kod mimo wszystko, bo bardziej zoptymalizowana i potencjalnie szybsza opcja była strasznie zagmatwana… szczerze mówiąc to czytelniej byłoby tę implementację już
  • Odpowiedz
@morsik: @legolass: ok, jutro przysiądę połatać i przeformować to wszystko, dzięki :) A zadam już siłą rozpędu małe pytanko - jak myślicie, czy przy takim poziomie kodu (mam w planach także ze 2 jeszcze projekty do października zrobić) dostałbym się na jakiś bezpłatny staż? Czy to nadal daleko poza moim zasięgiem?
  • Odpowiedz
@Fitoplankton: Jak na 200 linii, 11 rzeczy które wylistował Ci @legolass to dość mało. Na staż zawsze możesz próbować — w końcu to tylko staż ;)

Serio, widziałem skrypty które miały 50 linijek i było w nich prawie tyle samo standardowo popełnianych błędów (było nawet po kilka błędów w jednej linijce).
  • Odpowiedz
@morsik: to jest tak naprawdę pierwszy tak poważny program napisany od zera w pythonie. Staram się też qt dorzucać powoli (choćby mój ostatni wpis). Ok, dzięki jeszcze raz, motywacja zauważalnie wzrosła ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam!
  • Odpowiedz
Mógłbym więcej wylistować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@legolass: Ja się lubię dopieprzać do wcięć i formatowania ogólnie, ale tu widzę dość ładnie jest :P

Ja akurat jestem niedzielnym programistą. W pracy czasem coś piszę, ale jestem administratorem, więc ten Python to raczej dodatek do pracy ;)
  • Odpowiedz
Ja się lubię dopieprzać do wcięć i formatowania ogólnie

@morsik: od początku wiedziałem, że na raz pepa do głowy nie wcisnę. PyCharm wybitnie wręcz pomaga w kontrolowaniu konwencji, każdy błąd poprawiam od razu i jest gici, teraz nawet w vimie byłbym w stanie jako tako utrzymać składnię ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
@legolass: o! nawet nie wpadłem na takie połączenie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Kurczę, na samą myśl, że na studia będę musiał znowu VS instalować, to mi się słabo robi :P moje 120 na ssd pęknie jak nic ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz