Wpis z mikrobloga

@JemChalweDoPorzygu: 75 zł za 0,2 dm2. Ostatnio zamówiłem trzy płytki o wymiarach jakieś 40 x 70 mm, dwustronne, 9 mils, z opisem, zieloną soldermaską i mnóstwem przelotek - 115 pln.
Raz też zamówiłem 11 płytek do przetwornicy napięcia, coś 18x25 mm - 70 zł.
Nie jest to jakoś uber tanio, że niemal za darmo ale takich płytek w życiu bym sobie sam nie zrobił. Zamawiałem w satland prototypy. Można u nich
Pobierz
źródło: comment_FzoJ3nEYfvEHb3wQXQZFjFofj64bYueN.jpg
@JemChalweDoPorzygu: Najprostsza zamawiana przeze mnie płytka miała 8 elementów, w tym jeden scalak z 6 nóżkami. Dwie warstwy pozwoliły zaoszczędzić tyle miejsca, że się opłacało. Ogólnie - nie bój się. Ucz się od dziś robić na 2 warstwach i smd - to ci się przyda i da mnóstwo satysfakcji. A smd wcale nie jest takie straszne, jak może się wydawać.
@Analityk:

A to policz ile Cię to kosztuje.

Tyle ile laminat FR4, który starczy na wiele prototypów (3-4zł) i wytrawiacz (około 8zł) także wielorazowego użytku.

Robienie płytek jest dla ludzi, którzy nie mają co robić z czasem.

Płytka jest gotowa z reguły w ciągu dwóch, trzech godzin od momentu wydruku na papierze (w tym powtórzenie termotransferu jeżeli zajdzie taka konieczność i z cynowaniem).

Zamiast tego mam ~10 prototypów (na cholerę?) w
@conel: Generalnie w teorii to tak wygląda. Ja np. nie mam drukarki i musiałbym tracić swój czas na latanie i szukanie kto mi to wydrukuje. Po drugie wiercenie - chciałbym zobaczyć czym wiercisz otwory i jak są równe. Robisz cynowanie HAL czy chemiczne? Różnica jest ogromna. Ogólnie jak coś ma mi służyć lub ktoś ma to oglądać to zamawiam płyty. Koszt i tak jest drugoplanowy.
Dwie warstwy, jeszcze w połączeniu z
@Analityk: Ja mam tylko drukarkę atramentową. Drukuję na niej płytkę (powieloną ile się da na stronę) i idę do najbliższego punktu ksero - nigdy nie było problemów, aby skopiowali wydruk na matowy papier kredowy (kosztu nawet nie liczę, bo to groszowe sprawy).

Wiercenie: Wiercę czymś podobnym do tego prosto z ręki. Wcześniej używałem wiertarki na statywie, ale to trwa za długo. W Eaglu pady na minimum 20milsów + drill-aid.ulp na 0.6