Wpis z mikrobloga

@nnogi: dwm czy xmonad? :P
Używam go od jakiś 3 dni, na razie mi pasuje. Przerabiałem już i3 i bspwm i na razie zostaje na nim, jest pretekst do nauki Lua.
  • Odpowiedz
@Pieniek: Czy boot w 3 sekundy, to głównie kwestia konfiguracji systemu, czy też sprzętu? U mnie system chodzi w miarę szybko, ale boot niestety trwa długo. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@vxrd: lubię, jak to co robie zajmuje mi cały ekran a nie jakiś mały fragment. Staram się nie używać myszki, bo RSI już daje o sobie znaki, wszystko robię klawiaturą więc po co marnować ekran na obramowania okien z przyciskami do maksymalizacji itp.
@Speedy: Mam laptopa z i5-3210m, to nie jest jakiś demon, ale ogromną różnicę robi SSD Samsung 840 Evo. Jak nie masz SSD to polecam, teraz
  • Odpowiedz
@Pieniek: Mam SSD - nawet ten sam model, co Ty, bo przed chwilą sprawdziłem ;-). Używam Ubuntu na laptopie (w zasadzie ultrabooku) i bardzo długo się bootuje. Chyba dłużej, niż Windows 7 się kiedyś wcześniej bootował na HDD. Masz jakieś pro-tipy na to, aby skrócić ten proces poza zmianą dystrybucji? Czy zmiana dystrybucji jest rozwiązaniem tego problemu i czy po instalacji musiałeś sporo rzeczy konfigurować, żeby działało tak szybko?
  • Odpowiedz
Używam Ubuntu na laptopie (w zasadzie ultrabooku) i bardzo długo się bootuje

@Speedy: Długo to znaczy ile? Też mam Samsung 840 Evo 120 GB, zainstalowane Ubuntu 14.04.3 od niedawna i od naciśnięcia przycisku włączania laptopa do pokazania się pulpitu mija ok. 13 sekund. Sprawdzałem na automatycznym logowaniu, nie mam innych systemów zainstalowanych więc menu GRUBa nawet mi się nie pokazuje.
  • Odpowiedz
@vxrd: używam tmuxa i tmuxinatora :) Miło jest mieć to samo do innych okien. Używam tiling wm'a głównie ze względu na możliwość łatwego ustawienia skrótów klawiszowych do wszystkiego.
  • Odpowiedz