Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Smarek37 +144
#remontujzwykopem #stolarstwo
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
Obecnie w świcie dietetyki i fitnessu istnieją dwie, niekompatybilne opinie:
- kalorie to kaloria i mają jednakowy wpływ na poziom tłuszczu, niezależnie z czego pochodzą (z tłuszczów czy węglowodanów)
- kalorie z tłuszczu są bardziej „łaskawe” i na diecie nisko-węglowodanowej łatwiej schudnąć
Świeże badanie podważa oba te twierdzenia. Grupie 19 otyłych osób zaaplikowano dietę w której redukowano ilość energii z węglowodanów lub z tłuszczów. W przypadku redukcji ilości kalorii z tłuszczów spadek tkanki tłuszczowej był o 67% większy! Natomiast spadek masy ciała w grupie z ograniczeniem węglowodanów wynikał w dużej mierze z utraty płynów.
Bardzo istotne jest, że było to badanie przeprowadzone w komorze metabolicznej. Dzięki temu badacze mogli precyzyjnie monitorować co dzieje się z ciałami badanych. W wielu innych badaniach uczestnicy dostają zalecenia i idą do domu. W tym przypadku naukowcy dokładnie wiedzieli co jedzą, jak wydalają, co wydychają uczestnicy. Dzięki temu mogli określić w jakim stopniu każdy z makroskładników jest metabolizowany. Okazało się, że na diecie tłuszczowej wzrasta utlenianie tłuszczów [ta informacja może być ważna dla osób pragnących zejść z poziomem tłuszczu bardzo nisko], jednak relatywnie niewiele w porównaniu do dużego spadku w tempie utleniania węglowodanów (patrz obrazek). Natomiast na diecie węglowodanowej oba makroskładniki były efektywnie spalane.
Nie oznacza to, że należy u każdego minimalizować spożycie tłuszczu - to też bardzo ważny składnik naszej diety.
Nie należy wyciągać wniosku, że diety nisko-węglowodanowe są nieskuteczne niezależnie od sytuacji. Choć osobiście uważam, że są przeceniane i mogą być bardzo szkodliwe.
Należy natomiast przyznać, że diety wysoko-węglowodanowe mogą być efektywnym sposobem spalania tkanki tłuszczowej, najprawdopodobniej nawet lepszym niż diety nisko-węglowodanowe.
Link do badania: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413115003502
Więcej o dietach nisko-węglowodanowych i o tym czemu ich skuteczność wynika raczej z tego, że są wysoko-białkowe piszę tutaj: http://www.damianparol.com/diety-low-carb/
#dieta #mikrokoksy #zdrowie #nauka #liganauki
@rudy_bigos: A gdzieś napisałem, że to nie możliwe?
Czytam, szukam i znajduje często sprzeczne informacje, jak @mateusz-wielgosz-777 napisał- próg wejścia zdaje się być strasznie wysoki. :/
@ruthemann: to prawa, warto mieć na względzie i aspekty praktyczne i metaboliczne
Dlatego bardzo trudno udziela się porad na podstawie kilku zdań.