Wpis z mikrobloga

Na nisko-tłuszczowej diecie stracisz więcej kilogramów

Obecnie w świcie dietetyki i fitnessu istnieją dwie, niekompatybilne opinie:
- kalorie to kaloria i mają jednakowy wpływ na poziom tłuszczu, niezależnie z czego pochodzą (z tłuszczów czy węglowodanów)
- kalorie z tłuszczu są bardziej „łaskawe” i na diecie nisko-węglowodanowej łatwiej schudnąć

Świeże badanie podważa oba te twierdzenia. Grupie 19 otyłych osób zaaplikowano dietę w której redukowano ilość energii z węglowodanów lub z tłuszczów. W przypadku redukcji ilości kalorii z tłuszczów spadek tkanki tłuszczowej był o 67% większy! Natomiast spadek masy ciała w grupie z ograniczeniem węglowodanów wynikał w dużej mierze z utraty płynów.

Bardzo istotne jest, że było to badanie przeprowadzone w komorze metabolicznej. Dzięki temu badacze mogli precyzyjnie monitorować co dzieje się z ciałami badanych. W wielu innych badaniach uczestnicy dostają zalecenia i idą do domu. W tym przypadku naukowcy dokładnie wiedzieli co jedzą, jak wydalają, co wydychają uczestnicy. Dzięki temu mogli określić w jakim stopniu każdy z makroskładników jest metabolizowany. Okazało się, że na diecie tłuszczowej wzrasta utlenianie tłuszczów [ta informacja może być ważna dla osób pragnących zejść z poziomem tłuszczu bardzo nisko], jednak relatywnie niewiele w porównaniu do dużego spadku w tempie utleniania węglowodanów (patrz obrazek). Natomiast na diecie węglowodanowej oba makroskładniki były efektywnie spalane.

Nie oznacza to, że należy u każdego minimalizować spożycie tłuszczu - to też bardzo ważny składnik naszej diety.
Nie należy wyciągać wniosku, że diety nisko-węglowodanowe są nieskuteczne niezależnie od sytuacji. Choć osobiście uważam, że są przeceniane i mogą być bardzo szkodliwe.
Należy natomiast przyznać, że diety wysoko-węglowodanowe mogą być efektywnym sposobem spalania tkanki tłuszczowej, najprawdopodobniej nawet lepszym niż diety nisko-węglowodanowe.

Link do badania: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413115003502

Więcej o dietach nisko-węglowodanowych i o tym czemu ich skuteczność wynika raczej z tego, że są wysoko-białkowe piszę tutaj: http://www.damianparol.com/diety-low-carb/

#dieta #mikrokoksy #zdrowie #nauka #liganauki
DamianParol - Na nisko-tłuszczowej diecie stracisz więcej kilogramów 

Obecnie w św...

źródło: comment_5FpQZxDqq9SMV2mS2xOBNTtMqFYZnKD1.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
@DamianParol, A jakie dodatki sugerowałbyś by zdrowo się odżywiać mając problem ze stłuszczeniem wątroby?
Czytam, szukam i znajduje często sprzeczne informacje, jak @mateusz-wielgosz-777 napisał- próg wejścia zdaje się być strasznie wysoki. :/
  • Odpowiedz
@DamianParol: Pozostaje jeszcze aspekt praktyczny. Najlepsza dieta, to taka jaką umie się utrzymać. W warunkach kontrolowanych są osoby czuwające nad całym procesem, ale w domu, jak się samemu przygotowuje posiłki należy to dodatkowo uwzględnić.
  • Odpowiedz
@DamianParol: Jak dobrze rozumiem, są jakieś 2 parametry które wychodzą w badaniach i pozwalają określić czy stłuszczenie jest spowodowane nadmiernym piciem alkoholu, czy tłustym żarciem. Ale chyba pytałeś o coś innego z "określić co jest przyczyną"...?
  • Odpowiedz
@maur: To bardziej skomplikowane. Stłuszczenie wątroby może być spowodowane alkoholem, wirusem, cukrzycą, zaburzeniami lipidowymi, otyłością.
Dlatego bardzo trudno udziela się porad na podstawie kilku zdań.
  • Odpowiedz