Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
![Smarek37](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Smarek37_qJS3ApN4nu,q60.jpg)
Smarek37 +144
#remontujzwykopem #stolarstwo
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
![Smarek37 - #remontujzwykopem #stolarstwo
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare me...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/bcf3ff1b1cc0ceca9cd19869603399881a48ca9061aef6335136a0537bca37ec,w150.jpg)
źródło: IMG_20240603_190020
Pobierz
Obecnie w świcie dietetyki i fitnessu istnieją dwie, niekompatybilne opinie:
- kalorie to kaloria i mają jednakowy wpływ na poziom tłuszczu, niezależnie z czego pochodzą (z tłuszczów czy węglowodanów)
- kalorie z tłuszczu są bardziej „łaskawe” i na diecie nisko-węglowodanowej łatwiej schudnąć
Świeże badanie podważa oba te twierdzenia. Grupie 19 otyłych osób zaaplikowano dietę w której redukowano ilość energii z węglowodanów lub z tłuszczów. W przypadku redukcji ilości kalorii z tłuszczów spadek tkanki tłuszczowej był o 67% większy! Natomiast spadek masy ciała w grupie z ograniczeniem węglowodanów wynikał w dużej mierze z utraty płynów.
Bardzo istotne jest, że było to badanie przeprowadzone w komorze metabolicznej. Dzięki temu badacze mogli precyzyjnie monitorować co dzieje się z ciałami badanych. W wielu innych badaniach uczestnicy dostają zalecenia i idą do domu. W tym przypadku naukowcy dokładnie wiedzieli co jedzą, jak wydalają, co wydychają uczestnicy. Dzięki temu mogli określić w jakim stopniu każdy z makroskładników jest metabolizowany. Okazało się, że na diecie tłuszczowej wzrasta utlenianie tłuszczów [ta informacja może być ważna dla osób pragnących zejść z poziomem tłuszczu bardzo nisko], jednak relatywnie niewiele w porównaniu do dużego spadku w tempie utleniania węglowodanów (patrz obrazek). Natomiast na diecie węglowodanowej oba makroskładniki były efektywnie spalane.
Nie oznacza to, że należy u każdego minimalizować spożycie tłuszczu - to też bardzo ważny składnik naszej diety.
Nie należy wyciągać wniosku, że diety nisko-węglowodanowe są nieskuteczne niezależnie od sytuacji. Choć osobiście uważam, że są przeceniane i mogą być bardzo szkodliwe.
Należy natomiast przyznać, że diety wysoko-węglowodanowe mogą być efektywnym sposobem spalania tkanki tłuszczowej, najprawdopodobniej nawet lepszym niż diety nisko-węglowodanowe.
Link do badania: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413115003502
Więcej o dietach nisko-węglowodanowych i o tym czemu ich skuteczność wynika raczej z tego, że są wysoko-białkowe piszę tutaj: http://www.damianparol.com/diety-low-carb/
#dieta #mikrokoksy #zdrowie #nauka #liganauki
źródło: comment_5FpQZxDqq9SMV2mS2xOBNTtMqFYZnKD1.jpg
PobierzWidziałem że kilka osób już pisało na temat tego badania, jednak ma ono wciąż kilka problemów:
- badania trwały po 2 tygodnie – to stanowczo zbyt krótko aby organizm zmienił swoje przyzwyczajenia
- wszystkie badania były przeprowadzane na otyłych osobach nieuprawiających sportu, więc i zużycie glikogenu i jego proces resyntezy jest o
Ja kiedyś siedziałem 6h i miałem dosyć :)
BTW: nie widziałem Cię wcześniej, dzięki za posta, pisz dalej, fajnie mieć tutaj kogoś kto na serio podchodzi do dietetyki.
Badania wzajemnie się wykluczają, wnioski są trochę nijakie bo nie oznacza tego, nie wyciągać tamtego...
Brakuje mi jakiegoś uproszczenia dla ignorantów, którzy po prostu zapychają kichę jak są głodni i nie mają ochoty doktoryzować się z kulinariów bo mają pracę i hobby, jedno i drugie
@Masterfcb: Jak chcesz schudnąć to mniej niż zwykle, starając się obciąć tłuszcze (np. masło, tłuste mięso, większe dodatki oliwy itp)
@mateusz-wielgosz-777: Jak upraszczam to krzyczą, że za bardzo uproszczone i że przekłamuje :)
Wniosek z tego badania jest taki, że
Rozumiem, że ser żółty to raczej tłuszcz a ryż to raczej węglowodany... Ale nie wiem czy pytać bo ani jednego ani drugiego raczej nie skreślę z diety :)
Może powinieneś przejrzeć jakąś książkę, stronę o podstawach dietetyki?
Według innych badań za najlepszy rozkład pochodzenia kalorii uznano 80/10/10 (węgle/białko/tłuszcze). Warto sprawdzić temat 'starch solution'.
@Nemeczekes: Dzięki. W głowie mam od dawna pomysł, żeby o tym napisać.
@maciejbo1: To już bardzo daleko idące. Inne makro też są ważne i wg mnie lecenie w taką skrajność to przesada.