Wpis z mikrobloga

@Millionth_Visitor: Tylny most w polonezie jest wykonany z dobrego materiału. Kluczem do poprawnego i bezgłośnego działania jest poprawne ustawienie luzów międzyzębnych. Niestety często to było robione byle jak na oko przez skacowanych januszów w fabryce. I dlatego wyły jak p------e.
  • Odpowiedz
tak się zastanawiam, że wysoka kadencja niekoniecznie powoduje mniejszw obciążenia łańcucha.

@bodzi_dzwunik: do utrzymania tej samej prędkości, czyli tej samej mocy, potrzebujesz na tylnym wale (tam, gdzie kaseta) tej samej prędkości obrotowej (bo przełożenie na prędkość liniową roweru) i tego samego momentu obrotowego. moment obrotowy=siła*promień koła tylnej zębatki. Spadek siły przenoszonej przez łańcuch następuje tylko w przypadku zmiany tylnej przerzutki na niższą, czyli zwiększeniu promienia tylnej zębatki.
Czyli masz rację,
  • Odpowiedz
@wspolrzednebiegunowe: Zgadzam się z tym co napisałeś powyżej, ale mnie chodzi o trochę inną sytuację.

Chodziło mi o to, że pękanie łańcucha (tak myślę) następuje najczęściej podczas przyspieszania/ruszania z miejsca. Utrzymywanie tej samej prędkości wymaga mniej siły, więc i pęknięcie łańcucha jest mniej prawdopodobne. Załóżmy więc, że kolarz naciska z całych sił na pedały żeby jak najszybciej osiągnąć dużą prędkość. Niezależnie od przerzutek jego mięśnie kurczą się z taką samą
  • Odpowiedz
Niezależnie od przerzutek jego mięśnie kurczą się z taką samą siłą.

@bodzi_dzwunik: to nie jest mozliwe, bo inny jest opór pedałów przy różnych przerzutkach. Na niskiej przerzutce nie wykorzysta swojej siły, bo nie otrzyma na tyle dużego oporu ze strony pedałów. Wiem, ze F=a*m, ale "a" jest ograniczone przez nasz układ nerwowy i szybkość kurczenia się mięśni, Jeśli tylna przerzutka jest stała, to przednia nie ma znaczenia jeśli chodzi o
  • Odpowiedz