Wpis z mikrobloga

@linuxmint: Zawsze może sprawdzić czy nie ma shadow copy plików których najbardziej potrzebujesz jeśli to starsza wersja(to ich nie usuwało/podmieniało), co Ci dokładnie wyskakuje że gdzie masz wpłacić, rozszerzenie plików itd?(bo niektóre wersje dało się odszyfrować)
  • Odpowiedz
@nie_usune: żeby było śmieszniej siedzi u nich admin jednego z największych sklepów w Polsce, któremu przydarzyło się miesiąc temu to samo :D dzięki, przekazałem im. zobaczymy co wyjdzie z tego.
  • Odpowiedz
@linuxmint: No ale jak jakieś ważne pliki to przecież robią pewnie jakiś backup więc co to za problem?:> no chyba że nie robili,ale jedno jest pewne - zaczną :P
No i tak jak mówiłem pewnie nie da się odszyfrować ale można sprawdzić czy nie ma "shadow copy" plików to czasami ratunek.

Option 2: Try to decrypt your files with the help of Kaspersky’s RectorDecryptor.exe and RakhniDecryptor.exe. They might help you in the process but keep in mind that they were not specially designed to encrypt information that was decrypted by this particular ransomware.

Option 3: Shadow Volume Copies

1. Install the Shadow Explorer, which is available with Windows Vista, Windows 7, Windows 8 and Windows XP Service
  • Odpowiedz
@linuxmint: to co im takiego ważnego zaszyfrowało że nie robili backupu? Chyba że to jakaś mała firma która zatrudnia informatyka za 500$ miesięcznie żeby im wszystko robił?

W sumie takie gadanie ale po prostu nie rozumiem jak można nie robić backupu danych jak są jakieś ważne.. To na jakimś komputerze jednym zaszyfrowało czy na jakimś serwerze np?
  • Odpowiedz
@nie_usune: szczegółów nie znam, nie chciał powiedzieć bo załatwiam to przez właśnie tego uber pro admina. ale domyślam się o jaką firmę chodzi. i jeśli o tę firmę to racja, nie zatrudniali nikogo a mają tam zapewne wszystkie dane i zlecenia od klientów. dorobek życia jak to się mówi. wcześniejszy wpis bo z takim zapytaniem się zwrócił do mnie http://www.wykop.pl/wpis/13693367/bitcoin-mirki-pytanie-gdzie-zakupic-bitcoiny-ogoln/
  • Odpowiedz
@nie_usune: pal licho wirusy ale inne zdarzenia typu no nie wiem pożar, kradzież i wszystko w p---u... szczególnie jak się prowadzi firmę. przecież ja nawet swoje ulubione p---o mam zdublowane na czym się dało :D no i pomijam już tego admina sierotę co mu się to samo przydarzyło...
  • Odpowiedz
@linuxmint: wiesz skoro by zapłata nie działała to by nikt nigdy nie płacił skoro to nie działa. A nigdy się nie spotkałem żeby jak ktoś w końcu zapłaci żeby nie działało, no ale ja też bym nie płacił :P No chyba że powiedzmy tracą wartość 10000 więc za 1500zł można zaryzykować z szansą powiedzmy 95% albo i więcej, choć tak bardzo się nie znam na tym więc takie moje gadani
  • Odpowiedz