Wpis z mikrobloga

@linuxmint: Zawsze może sprawdzić czy nie ma shadow copy plików których najbardziej potrzebujesz jeśli to starsza wersja(to ich nie usuwało/podmieniało), co Ci dokładnie wyskakuje że gdzie masz wpłacić, rozszerzenie plików itd?(bo niektóre wersje dało się odszyfrować)
  • Odpowiedz
@nie_usune: żeby było śmieszniej siedzi u nich admin jednego z największych sklepów w Polsce, któremu przydarzyło się miesiąc temu to samo :D dzięki, przekazałem im. zobaczymy co wyjdzie z tego.
  • Odpowiedz
@linuxmint: No ale jak jakieś ważne pliki to przecież robią pewnie jakiś backup więc co to za problem?:> no chyba że nie robili,ale jedno jest pewne - zaczną :P
No i tak jak mówiłem pewnie nie da się odszyfrować ale można sprawdzić czy nie ma "shadow copy" plików to czasami ratunek.

Option 2: Try to decrypt your files with the help of Kaspersky’s RectorDecryptor.exe and RakhniDecryptor.exe. They might help you in
  • Odpowiedz
@linuxmint: to co im takiego ważnego zaszyfrowało że nie robili backupu? Chyba że to jakaś mała firma która zatrudnia informatyka za 500$ miesięcznie żeby im wszystko robił?

W sumie takie gadanie ale po prostu nie rozumiem jak można nie robić backupu danych jak są jakieś ważne.. To na jakimś komputerze jednym zaszyfrowało czy na jakimś serwerze np?
  • Odpowiedz
@nie_usune: szczegółów nie znam, nie chciał powiedzieć bo załatwiam to przez właśnie tego uber pro admina. ale domyślam się o jaką firmę chodzi. i jeśli o tę firmę to racja, nie zatrudniali nikogo a mają tam zapewne wszystkie dane i zlecenia od klientów. dorobek życia jak to się mówi. wcześniejszy wpis bo z takim zapytaniem się zwrócił do mnie http://www.wykop.pl/wpis/13693367/bitcoin-mirki-pytanie-gdzie-zakupic-bitcoiny-ogoln/
  • Odpowiedz
@nie_usune: pal licho wirusy ale inne zdarzenia typu no nie wiem pożar, kradzież i wszystko w p---u... szczególnie jak się prowadzi firmę. przecież ja nawet swoje ulubione p---o mam zdublowane na czym się dało :D no i pomijam już tego admina sierotę co mu się to samo przydarzyło...
  • Odpowiedz
@linuxmint: wiesz skoro by zapłata nie działała to by nikt nigdy nie płacił skoro to nie działa. A nigdy się nie spotkałem żeby jak ktoś w końcu zapłaci żeby nie działało, no ale ja też bym nie płacił :P No chyba że powiedzmy tracą wartość 10000 więc za 1500zł można zaryzykować z szansą powiedzmy 95% albo i więcej, choć tak bardzo się nie znam na tym więc takie moje gadani
  • Odpowiedz