Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino Witam, wie ktoś w jaki sposób mogę sterować (w miarę płynnie) napięciem 18V wykorzystując PWM z arduino? Mam listwę LED 30W / 18V dwukanałową i chciałbym zrobić płynne rozjaśnianie i ściemnianie tego układu.
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@0xFE: Stosuje sie transile lub zenery.
@QBA__: Sterujesz z arduino, wydajność prądową pinu jest niewielka i dla stanu wysokiego ma wartość 5mA. Co ty chcesz tu gasić? Za to stała czasowa jest 200 razy wieksza i magia mosfeta o niskim ładunku na bramce idzie w krzaki. Gasiki mają sens w przypadku użycia driverów o wydajności prasowej 1000mA.
  • Odpowiedz
@0xFE: @Analityk: @QBA__:

Rezystor dodany szeregowo jest istotny z dwóch powodów:

A) Ogranicza prąd ładowania bramki (dzięki temu z mikrokontrolera nie pobierany duży prąd skokiem). Nie może to być zbyt duży rezystor ze względu na pojemność bramka - źródło, która wynosi ok 1nF (to sporo). Tworzy się wtedy filtr RC co kładzie nam zbocza sygnału, co jest niekorzystne zwłaszcza układach pracujących z dużą częstotliwością. Dlatego wartość 10
  • Odpowiedz
Nie działa mi to. Mam ciągle na mierniku (w miejsce lampy) zasilanie 20V, czyli to z zasilacza. Nie ogarniam co robię źle. W kodzie sprawdzone, z diodami działało. Jutro wrzucę zdjęcie jak to zrobiłem.
  • Odpowiedz
@QBA__: @grabaz: @0xFE: @Analityk: Pomontowałem wszystko, napisałem program, który ładnie działa na diodach i poprzełączałem aby śmigało na większym prądzie (na razie na multimetrze). Coś chyba źle zrobiłem, bo mosfet zalecany powyżej daje mi ciągle napięcie 20V (czyli pełne z zasilacza). Porównywałem z innymi schematami w necie i wszystko wydaje się ok. Co mogłem źle zrobić?
Sprawdzałem - zwarć nie ma. Może mam jakieś
FunWorld - @QBA__: @grabaz: @0xFE: @Analityk: Pomontowałem wszystko, napisałem progra...

źródło: comment_UJHRjIaJ8ovAKtwEQ98p7tyPdzXluqEl.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@FunWorld: bramke podłącz przez rezystor 10 ohm ;) Może uszkodziłeś mosfety, pamiętaj o cichym zabójcu. Wgl nie rozumiem, dren i źródło są podłączone razem do masy?
  • Odpowiedz
@FunWorld: @grabaz: Mierzenie multimetrem przebiegów takiej częstotliwości to chyba nie jest dobry pomysł. Poza tym widzę że dren u Ciebie wisi w powietrzu, może obciąż go jakimś rezystorem (lub diodą led), i wtedy zobacz czy działa.
  • Odpowiedz
@grabaz: Taki żart nieudolny. W każdym razie chyba bym nie zabił dwóch mosfetów na raz wyładowaniem? Najwyżej się ładują z tego co widziałem na YT. Zepsute zawsze przepuszczają prąd, czy odwrotnie - zawsze nie przepuszczają? Da się jakoś w prosty sposób sprawdzić czy działają?
  • Odpowiedz
@FunWorld: Mi się nigdy nie udało zabić żadnego tranzystora ani scalaka wyładowaniem, pomimo że nie uważam na to specjalnie. Mosfet ma też swoje pojemności pasożytnicze, które go w jakiś sposób zabezpieczają.
  • Odpowiedz
@FunWorld: Multimetr ma dość dużą rezystancję wewnętrzną, może ci zmierzyć te 20V mimo że mosfet jest zatkany. Daj rezystor np. 1kohm, albo żarówkę, bo rezystor może się zagotować i wtedy zobacz co miernik pokazuje.
  • Odpowiedz
Robiłbym na "żywym organizmie", ale problem jest taki, że ten zasilacz używa niestandardowych wtyczek 4mm x 1.7. Nigdzie nie mogłem kupić takich żeńskich(?) wtyków. Jak już mi układ będzie działał to całość przerobię na 5.5mm x 2.5mm . Do tego czasu nie mogę, bo lampa w użyciu.
  • Odpowiedz
Żarówka na 12V, jakaś samochodowa, albo nawet dioda LED+ rezystor. Byle miał przez co prąd płynąć ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz