Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino Witam, wie ktoś w jaki sposób mogę sterować (w miarę płynnie) napięciem 18V wykorzystując PWM z arduino? Mam listwę LED 30W / 18V dwukanałową i chciałbym zrobić płynne rozjaśnianie i ściemnianie tego układu.
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A one nie działają cyfrowo (w sensie przepuszcza, albo nie prepuszcza)? Jeśli dam na taki tranzystor np. 2.5V z PWN(w uproszczeniu) i w drugim obiegu mam zasilanie np 18V, to przepuści tylko 9V???
@MakontufTRZY: @skew:
  • Odpowiedz
No i czy nie będzie problemem fakt, że PWM daje jednak zawsze te 5V tylko z odstępami czasu. Mam lampę, która kosztuje kupę kasy i muszę być pewien rozwiązania.
  • Odpowiedz
@FunWorld: Jeżeli na bazę tranzystora będziesz podawać PWM, to tak, będzie on działał cyfrowo (włączony/wyłączony). Jednakże samo to już może zrobić to co chcesz, czyli powodować ściemnianie diod.
  • Odpowiedz
@FunWorld: Wiesz jak działa PWM? http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/pwm-co-to-takiego.html czyli tranzystor będzie idealny, bo albo przepuszcza całość, albo nic. (Znaczy przepuszcza trochę jak jest nienasycony, ale raczej się tak go nie używa, bo się bardzo grzeje)

@MakontufTRZY: Tranzystory typu BJT są sterowane prądem, nie napięciem, jeśli tranzystor ma wzmocnienie (jest w datasheet) np. 100, to przepuszczając przez bazę 20mA, on przez kolektor przepuści 2000mA :)

Inaczej mosfety, mosfety rzeczywiście są sterowane
  • Odpowiedz
OK, dzięki za podpowiedzi. Doszukuję się problemów w tym, bo sądziłem, że sprawa just trudniejsza i musiałbym wykorzystywać jakieś wzmacniacze operacyjne, czy inne wynalazki. W taki razie biorę się do pracy.
  • Odpowiedz
@FunWorld: Tranzystor nie zmieni Ci napięcia. To co potrzebujesz, to jego szybkie włączanie i wyłączanie przez PWM. To spowoduje szybkie "miganie" diod, które przez ludzkie oko będzie odbierane jako właśnie "ściemnianie".
Podłącz pojedynczą diodę do pinu PWM na Arduino (oczywiście przez rezystor) i potem używając analogWrite() zobacz co się będzie z nią działo.
  • Odpowiedz
@conel: No tak. Rozumiem PWM, ale nie ogarniam do końca co mogę, a co nie mogę użyć, aby było bezpieczne. Lampa kosztuje prawie 1000zł i wolałbym jej nie skopcić przez brak diody, albo innego zabezpieczenia. Zanim coś zrobię muszę być pewien, że wiem co robię. Nie używałem tranzystorów do zastosowań innych niż włączenie i wyłączenie pełnego zakresu zasilania prądu na wyższym napięciu.

czyli tranzystor będzie idealny, bo albo przepuszcza całość,
  • Odpowiedz