Wpis z mikrobloga

@nnogi: @archlinuxuser: Chłopaki, chcę ogarnąć Linuxa po prostu :D Narzędzia programistyczne, specyfikę Linuxa. Np., jak efektywnie używać terminala, czym się różnią od siebie shelle. I gdzie jest granica między terminalem, shellem a konsolą... Dużo różnych pytań. Nie wiem, gdzie zacząć nawet. Widzę, że Linux nie jest straszny i że daje wielkie możliwości. Jednak nie zman konkretówi nie wiem, gdzie szukać
  • Odpowiedz
@camel_case: To zależy jak poważne są Twoje zamiary :). Jeśli chcesz dogłębnie poznać temat, to uważam, że to dobra pozycja na początek. Dobra dystrybucja dla początkującego majsterkowicza (jak i zaawansowanego) to Arch Linux.
  • Odpowiedz
@list86: Dzięki, super :)
@archlinuxuser: Arch to może za rok. Ale zamiary mam poważne. Powoli chcę coraz bardziej poznawać Linuxa. Powinienem to zrobić przed studiami a nie teraz, na trzeci rok idąć. Chcę stabilnego, łatwiejszego Linuxa, na którym nauczę się narzędzi. Mam już Xubuntu (Ubuntu wydawało się zbyt mainstreamowe... żenada, wiem) Przeczytam wstęp do tej książki :)
@benedeusz: Nie potrzebuję GUI do gita. Lubię ładne interface'y.
  • Odpowiedz
ima z chęcią się nauczę, bo programowanie w nim jest podobno szybsze

@camel_case: Vim jest bardzo wydajny jeśli chodzi o edycję tekstu (i pisanie kodu), ale to nie oznacza, że będziesz szybciej programował. To jest tylko jedno z wielu narzędzi, które musiałbyś poznać.

Jasne, brak ficzerów VS... No
  • Odpowiedz
@camel_case: filozofia z terminalem jest taka, że pisząc na klawiaturze jesteś bardziej wydajny niż co chwilę sięgając po myszkę, ale zanim dojdziesz do wprawy to sporo czasu upłynie. Ja polecam, bo dobra zabawa. Czy lepiej programować w VS? .NET pewnie tak. Ja piszę głównie w ruby i mi wystarcza cli. Jest dodatek do VS emulujący zachowanie vima podczas edycji pliku.
  • Odpowiedz
@camel_case: tak, słyszałem o gitk, qgit, smartgit, egit, sourcetree, rabbitvcs, git-cola, git watcher, itd. Jedynie SourceTree jakoś tam działa ale i tak nie ma pełnej funkcjonalności i prędzej czy później skończysz na konsoli.
  • Odpowiedz
@nnogi: heh, mocne słowa. Prawda jest jednak taka, że często gęsto szybciej jest coś wyklikać. Spróbuj np przeglądać wydajnie i szybko historię gita w konsoli. Życzę powodzenia.
  • Odpowiedz
@ksiak: Podaj jakiś bardziej konkretny przykład, bo nie wiem co masz na myśli. Historia pliku? Historia fragmentu pliku w jakimś przedziale czasowym? W uwzględnieniem autora? Gdzie problem?
  • Odpowiedz
@nnogi: hmm przeglądanie historii z uwzględnieniem filtra na autorze, dacie, oraz słowie kluczowym z jednoczesnym podglądem zmian. Jest jedno narzędzie gui w którym się to robi dosłownie 10sekund (zakładając, że znasz jego obsługę).
  • Odpowiedz
@ksiak: No to starczy git log z opcją -p do podglądu diffa i np. --after, --before do filtrowania daty oraz --author do wyszukania autora wg maski. Można dodać też --grep do dokładniejszego szukania. --oneline jak chcesz tylko tytuły commitów itp. opcji jest sporo. Całość też zajmie ok. 10 sekund (zakładając, że znasz obsługę wiersza poleceń i umiesz pisać)
  • Odpowiedz