Wpis z mikrobloga

Skoro wątek z moim poprzednim pytaniem o to jak używać Pythona w Vimie na Windowsie totalnie się wykoleił to pomyślałem, że spytam się tu jakie jest po prostu aktualnie polecane IDE i dlaczego. Czego używacie? PyCharm może?

#python

• 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peterek93: No to dobrze, że jednak większość go używa - używam także AndroidStudio więc ładnie by współgrało ;)
A i czy ta więkość używa darmowej czy płatnej wersji (na ile płatna jest lepsza / niezbędna?)? I drugie pytanie - bardzo zasobożerne to to, czy w miarę lekkie? Bo AndroidStudio potrafi szamać zasoby, ale to głównie przez Androidowe rzeczy które mieli.
  • Odpowiedz
@dyeprogr: W PyCharmie i innych czeskich IDE możesz zainstalować IdeaVim plugin, jeżeli doceniasz vima jako edytor.

Korzystając z bezpłatnej wersji tracisz wsparcie dla Django, Flask, Google App Engine, Pyramid, web2py,
JavaScript, CoffeeScript, TypeScript, CSS, Cython, Template languages, Remote development, Python Profiler, Databases and SQL support, UML & SQLAlchemy Diagrams. link Innymi słowy tracisz bardzo dużo. Jeżeli jesteś studentem masz wszystko za darmo.
  • Odpowiedz
@Almagest: Wiem, choć są trochę dziwne te dodatki (w Eclipse spoko, w AndroidStudio dziwne). Poza tym lubię Vima równie bardzo za jego personalizację, prostotę, dzielenie okien, itp. A tego nie oferują dodatki (poza Eclimem, ale jeszcze go nieogarnąłem)

Więc poprzez "tracę wsparcie" mam rozumieć, że nie będę mógł nijak tych rzeczy tam robić (brak możliwości używania SQL?)? Toć to absurdalne by było - jest tak? Nie jestem studentem, wiec trza
  • Odpowiedz
(brak możliwości używania SQL?)

@dyeprogr: nie o to chodzi :) PyCharm ma fajny przeglądacz baz danych, zintegrowaną konsolę SQL i przeglądanie tabel, możesz odpalać SQL-ki z poziomu na przykład kodu pythonowego (sql jako string, language injection), również w takim przypadku będziesz miał podpowiadanie składni.

Weź sobie triala i zobacz, czy Ci się spodoba. Ja mogę powiedzieć, że ten program wart jest swojej ceny.
  • Odpowiedz
@Sudokuu: Ale #tylkoplatny? Da się ujechać sensownie na darmowym? I czy warto się przywiązywać do darmowego skoro nie planuję używać Pythona profesjonalnie (więc po co bulić za to narzędzie, nie wiem czy jednorazowo czy abonament czy co). Jakby nie było - priorytet u mnie to Android - a to to praktycznie to samo co AndroidStudio - a więc kusi ten PyCharm :/
  • Odpowiedz
@dyeprogr: Nie. Jednak nie. Ledwo odpaliłem a już widzę mnóstwo niedoróbek
— idiotyczne dopełnianie nawiasów i cudzysłowów chociażby gdzie zamknięcie nawiasu pojawia się *przed* kursorem
— usunięcie nawiasu początkowego gdy obok jest końcowy nie usuwa końcowego z automatu
— domyślny motyw Qt… ugh! dobrze, że da się zmienić.
— GUI do dopracowania
— słaby motyw kolorowania (domyślny
  • Odpowiedz
@LOLWTF: No to nieciekawie trochę :/ Nie dużo niby jak za porządne narzędzie do programowania i zarabiania na tym - ale nie uśmiecha mi się za to bulić skoro nawet dużo nie będę tego używał (Android tu).. Ale zobaczę i pomyślę.

A jak nie PyCharm to co byście polecali?
@morsik
  • Odpowiedz
@dyeprogr: Jak nie PyCharm, to PyCharm Community Edition. Mówię poważnie… przez pół roku jechałem na darmówce i nie miałem problemów z ficzerami. Brakowało mi tylko tych rzeczy do Django i tylko dlatego kupiłem.

Do tego są programy studenckie/open source. Jak masz jakiś projekt Open Source'owy to możesz dostać darmową lickę (na podobnej zasadzie działa też Atlassian z np. JIRĄ która daje ją za darmo do projektów OS).
  • Odpowiedz