Wpis z mikrobloga

Hej Mireczki. Jak nauczyć się programować? Umiem podstawy C++ i nie wiem co robić dalej. chciałbym wyjść wreszcie z piwnicy ale najpierw muszę wyjść z konsoli. Jakieś rady? Tipy? Co mam zrobić? Nie mam pojęcia bo nie mam chyba predyspozycji żeby klepać kod samemu, ale też nie mam takich by iść na studia. Nie ma też niestety Szkół policealnych programistycznych ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Jak ktoś chce pomóc, a nie jest #programista lub #programistaza15k to może zaplusować by podbić i może więcej osób znających się mi pomoże. Dziękuje bardzo.

#cplusplus #java #pascal #programowanie #it #pomoc #jestemnowynawykopieniewiemjaksietaguje
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanRatel: powiedzieć "umiem podstawy C++" i spytać jak się nauczyć programować to trochę jak powiedzieć "umiem podstawy pilotażu jumbo jeta" i spytać jak się nauczyć latać samolotem.
  • Odpowiedz
@Pipcieo: Nie do końca - znajomość języka nie implikuje umiejętności programowania,analogia jest zła - powinna być, wiem jakie są przyrządy w kokpicie, ale jeszcze nie pilotowałem.
  • Odpowiedz
@Kaczus2B: nie. Wtedy należałoby napisać "znam podstawowe elementy C++". "Umiem podstawy C++" do czegoś już zobowiązuje.

Zresztą nieważne. Moim zdaniem OP nie zna podstaw C++, a co najwyżej umie zrobić dodawanie liczb lub hello world. W przeciwnym razie nie formuowałby takiego posta.
  • Odpowiedz
@Pipcieo: Niekoniecznie - znajomość języka nie implikuje umiejętności programowania. To może jeszcze inaczej - latałem szybowcem, ale startował i lądował za mnie instruktor, a teraz chce się nauczyc pilotować samoloty pasażerskie.
  • Odpowiedz
PHP to taki śmietnik, niestety nie ma za bardzo wyboru obecnie przy webdevie, bo python jest moim zdaniem za bardzo uproszczony przez sposób oznaczania bloków.
  • Odpowiedz
python jest moim zdaniem za bardzo uproszczony przez sposób oznaczania bloków.

@Kaczus2B: Serio? Piszesz o składni sterowanej wcięciami? Przecież wszędzie indziej te wcięcia i tak trzeba robić, a tu są przynajmniej usankcjonowane składnią. Pisałem trochę w django, to jest duużo lepsze rozwiązanie niż php, chyba pod każdym względem.
  • Odpowiedz
@frax: Ale przypadkowe formatowanie nie zmieni sensowności kodu. Niestety tu wykonano operację, przed którą przestrzegał Einstein - czyli zrobiono prościej. Gdyby nie to bezsensowne pozbycie się operatorów oznaczających początek i koniec bloku w sposób jawny, byłby przyjemny język, tak nie jest. Przynajmniej dla mnie.
  • Odpowiedz
Czy musicie spamować w mojej nitce? Po za tym analogia o samolocie jest błędna. To że umiem podstawy nie znam wszystkiego i nie wiem jak rozwiązywać każdy problem. Przyrównując jednak do pilotowania takiego samolotu. Umiem wystartować ale latać już nie. Tyle.

@MP0WER:
- Jak najwieksza kasa
- Praca zdalna <-- nie wiem chyba co to
- Wlasna
PanRatel - Czy musicie spamować w mojej nitce? Po za tym analogia o samolocie jest bł...

źródło: comment_hoOlSkUJmgYxn0TrYn9J1jSwTMeATM7N.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@PanRatel: Jak chcesz jakieś gry pisać, to zacznij i napisz jakąś, ale nie porywaj się od razu na zbyt skomplikowane. Tu masz cykl artykułów z papierowego PPA, gdzie opisywane jest jak stworzyć w miarę prostą grę 2d. Tu akurat jest dla AmigaOS, ale platforma, to kwestia użytych funkcji systemowych, cała reszta jest uniwersalna. Tu masz część 1, linki do kolejnych tez są: http://www.ppa.pl/programy/nasza-pierwsza-gra-kurs-programowania-amigaos-i-c-czesc-1.html
Nie wiem, czy juz jest pełen kurs,
  • Odpowiedz
@PanRatel: Sorry za offtop. A w temacie: czemu nie studia, jeżeli masz takie ambitne plany co do programowania? Jeżeli chcesz w miarę biegle programować w kilku językach, zajmie ci to kupę czasu, a studia mogą pomóc - o ile masz możliwości finansowe/czasowe, to moim zdaniem warto jednak przemyśleć tę opcję.
  • Odpowiedz
Nie pochodzę z zamożnej rodziny.
Nie poradzę sobie na 1 roku samej matematyki.
Chciałbym 2 lata spędzić na jakiejś szkole policealnej graficznej i uczyć się samemu programowania.
Choć wolałbym iść do szkoły programowania... ale takiej nie ma :c
  • Odpowiedz
@PanRatel: Tak, przeczytałem. Rozumiem to. Po prostu nie byłem pewien, co miałeś na myśli, pisząc o "braku predyspozycji", i czy nie wynikało to po prostu z jakichś błędnych przekonań o samych studiach. Co do matematyki - to bardzo zależy od konkretnego wydziału, na niektórych matmy jest dużo, na innych - stosunkowo niewiele.

Jeżeli chodzi o samą umiejętność pisania i myślenia algorytmicznego, to jest SPOJ i MAIN. Na tym drugim
  • Odpowiedz
@frax: Dzięki kolego.

@ All. Ja się znów kładę. Może zrobię jakiś tag challenge o tym jak się uczę programować przez wakacje. Dodatkowa motywacja no i może wiele Mirkomatyków mi będzie pomagać.
  • Odpowiedz