Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sam wielokrotnie słyszałem właśnie takie wytłumaczenie.

@NaturalnyMonopolista: Bo to fakt. Ideologia narodowych romantyków niemieckich, przekuta w system narodowo-socjalistycznej III Rzeszy niemieckiej. Ukraińcy oczywiście, jak przystało na realizatorów integralnego nacjonalizmu ukraińskiego, musieli być bardziej ultra/uber od Niemiaszków. Ale to na inną dyskusję.
  • Odpowiedz
@hungbejwin_ludowy: W symbolice istotne jest, jak jest postrzegana. Jeśli usuniesz sierp, młot i gwiazdkę z flagi Angoli i pokażesz Ukraińcowy, to powiede, że Prawy Sektor albo UPA. I krapka. Nie ma znaczenia, że będzie to flaga Angoli z usuniętym sierpem i młotem.

Dywagacje @tomasz-maciejczuk o rzekomej innej genezie rozmijają się z celem. Bo geneza w ogóle nie ma znaczenia - ważny jest odbiór.
  • Odpowiedz
@tomasz-maciejczuk: Bez urazy, ale dobrym źródłem nie jest XIX wieczny rosyjski obraz. Z resztą Ukraińcy z Kozakami też za wiele wspólnego nie mają.

Kozactwo to coś złego?

No ja jako Polak znam z historii udział Kozaków (przybyłych z Rosji) w Koliszczyźnie, czy brutalne pacyfikacje polskich powstań XIX-wiecznych.
  • Odpowiedz
zapewne w XIX wieku istnieli juz banderowcy i UPA

@tomasz-maciejczuk: Nie, ale ruch ukraiński jak najbardziej. Ten sponsorowany przez Wideń, a potem Berlin. A także ten, w którym brali udział polscy renegaci.

Acha. Miałem się domyśleć, że chodzi o to, że banderowców wtedy nie było, a barwy na spisie były. Tak, owszem, to barwy kozackie - ale kozaczyzny dziewiętnastowiecznej, carskiej :-) Historycznymi barwami Kozaków Zaporoskich był błękitny ze złotym -
  • Odpowiedz