Aktywne Wpisy

mirko_anonim +3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mega_Smieszek +220
źródło: temp_file965355579804701654
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file965355579804701654
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
@hungbejwin_ludowy: Sam wielokrotnie słyszałem właśnie takie wytłumaczenie. Na Ukrainie oczywiście. Krew i ziemia, ale to nic złego, bo to „nasza krew i nasza ziemia”.Tak to leciało.
źródło: comment_1pu2SqswEQzy2zNZsoyDaBejaoUk7Ky9.jpg
Pobierz@NaturalnyMonopolista: Bo to fakt. Ideologia narodowych romantyków niemieckich, przekuta w system narodowo-socjalistycznej III Rzeszy niemieckiej. Ukraińcy oczywiście, jak przystało na realizatorów integralnego nacjonalizmu ukraińskiego, musieli być bardziej ultra/uber od Niemiaszków. Ale to na inną dyskusję.
Ponawiam swoje pytanie. Czym się różni flaga PS od flagi UPA?
Dywagacje @tomasz-maciejczuk o rzekomej innej genezie rozmijają się z celem. Bo geneza w ogóle nie ma znaczenia - ważny jest odbiór.
źródło: comment_xzq4q7ILmwFgGqzTyODPxTzwNmPrCtjH.jpg
PobierzNo ja jako Polak znam z historii udział Kozaków (przybyłych z Rosji) w Koliszczyźnie, czy brutalne pacyfikacje polskich powstań XIX-wiecznych.
@tomasz-maciejczuk: Nie, ale ruch ukraiński jak najbardziej. Ten sponsorowany przez Wideń, a potem Berlin. A także ten, w którym brali udział polscy renegaci.
Acha. Miałem się domyśleć, że chodzi o to, że banderowców wtedy nie było, a barwy na spisie były. Tak, owszem, to barwy kozackie - ale kozaczyzny dziewiętnastowiecznej, carskiej :-) Historycznymi barwami Kozaków Zaporoskich był błękitny ze złotym -
źródło: comment_HA3UqcFEkZJ5fP7zjE4QjOxlkoNUUP63.jpg
Pobierz