Wpis z mikrobloga

• 1
#macbook #thinkpad #linux

ThinkPad czy Macbook? Używany do max 2k?
Minimum 4gb Ram z możliwością rozszerzenia do 8/16gb mile widziany i3/i5 i wygodna klawiatura.

Sprzęt na dłuższy czas, głównie do wykopu i paru sesji terminala. Raczej będzie gentoo lub mac/hackintosh.

Ile średnio ThinkPady trzymają na baterii?
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arhu: w ogóle co za pytanie może i Apple się ceni ale za to masz najwygodniejsze urodzenie ever. Nie ważna jaka kombinacji a ciężko o zamulanie l. Jeśli masz kasę na Maca to tylko Mac
  • Odpowiedz
@arhu: ThinkPad będzie grubszy to na pewno i cięższy. Ale dostajesz za to prawie, że pancerny komputer. Mac to głównie OSX. Płacisz za hmm logo Apple. Sam system natomiast ma wady jak każdy inny. Z tą różnicą, że tych wad nie idzie sobie naprawić jak w przypadku Linuksa i po prostu musisz z tym żyć. W hackintosha się nawet nie baw. Szkoda twoich nerwów. jeszcze odnośnie samego sprzętu, ja bym
  • Odpowiedz
@arhu: ThinkPad bez dwóch zdań. Niezniszczalny i niezawodny. W stosunku cena - jakością biją wszystkie japka oprócz 13 calowego macbooka pro na łeb. Mój thinkpad z tlp trzyma dość długo, jeżeli po prostu dłubię w terminalu, albo przeglądam internet (mam t510), do 10 godzin chyba (nigdy nie miałem potrzeby dokładniej odmierzać).
  • Odpowiedz
@arhu: Do tego to nawet telefon wystarczy lub netbook. Możesz nawet w tę stronę iść
Thinkpad jest spoko, ale jako, że masz małe wymagania, to możesz nawet wziąć Thinkpada z Corebootem, zapuścić brodę i siedzieć na Trisquelu
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@fervi: mam laptopa z 4 Gb ram, włożyłem najmocniejszego c2d i SSD, a jak odpalam 720p na youtube to wiatrak chodzi jak kosiarka
  • Odpowiedz
@archu no tutaj jest problem. Z nowych sprzętów ogólnie procki są fatalne (to samo jest w przypadku apple, w sumie to od nich się zaczęło). Ze starszego sprzętu jest szansa wyrwać nawet i7 quad, tylko musisz dobrze poszukać. Oczywiście mocniejszy procesor == krótszy czas pracy na baterii. Ale to chyba sobie zdajesz sprawę?
  • Odpowiedz
@arhu: Wgraj sobie Viewtube, zamienia player Flashowy na zwykły - działa to bardzo szybko (bo nie używa Flasha). W ten sposób odpalałem filmy w FullHD na starych maszynach (i odpalam zresztą, ale ten komputer dałby sobie radę bez problemu).

Rozwiązanie ma dużo plusów - oszczędność procesora, oszczędność baterii, przetwarzanie po GPU (i parę innych)
  • Odpowiedz