Aktywne Wpisy

dzony77 0

Soothsayer +24
fajna pogoda cnie?
źródło: 88212d090a827969a9b7d22e4ffec0bbd8efcf2c3db0a8cd4e1ed21cd7f91601
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 88212d090a827969a9b7d22e4ffec0bbd8efcf2c3db0a8cd4e1ed21cd7f91601
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Cześć,
Do tej pory nie miałem styczności z wielowątkowością w javie a chciałbym ją ogarnąć. Postanowiłem do mojej aplikacji webowej zaaplikować wielowątkowość. Chciałbym zapytać osoby obeznane w temacie, czy w takim przypadku jest wskazane użycie wielowątkowości czy to jednak mija się z celem.
Mam serwis w którym jest metoda odpowiedzialna za obliczanie korelacji Pearsona (korzystam z biblioteki org.apache.commons.math3), w skrócie w pętli pobieram dane z bazy (jest ich około 150) i obliczam korealcję wynik dodając do treeseta. Cała operacja zajmuje około 80sek. Teraz chciałbym w tej metodzie użyć wielowątkowości w celu zmiejszenia czasu obliczeń. Czy taka operacja jest możliwa? I czy jest to wskazane?
Mój kod wygląda tak: http://wklej.org/id/1737701/
1) Jeśli mam 3 metody (a, b, c) które muszą być wykonane po sobie bo: metoda c czeka na wynik z metody b, a metoda b czeka na wynik a. To w takim wypadku korzystanie z wielowątkowości nie ma sensu?
2) Mam jedną metodę (a) która przyjmuje jakiś parametr np. liczba
1) W takim wypadku wielowątkowość będzie miała sens jeśli spojrzymy na to z innej strony:
mianowicie jeśli opakowałbyś metody A,B,C w jedną metodę D i metodę D byś wykonał kilka razy
pod rząd. Jeśli wykonujesz taki przebieg 1 raz to nie ma sensu wysyłanie metod A,B,C na różne wątki
bo będziesz musiał zadbać o kolejność wykonywania i czekać
Teraz tylko kwestia czy metoda