Wpis z mikrobloga

@nie_jem_grzybow: Wolę tego, który od 20 lat jest aktywny zawodowo i zajmuje wysokie pozycje w dużych, prywatnych firmach.

Teoretyk, piszący artykuły do Agory, który od 25 lat nie potrafi przekroczyć progu wyborczego vs. człowiek, którego prywatne firmy zatrudniają na najwyższe stanowiska (partner w PWC, główny ekonomista BPH, dyrektor ds. strategii BRE, przewodniczący rady nadzorczej Solaris itp. itd).

Osiągnięcie jednego takiego stanowiska stawia człowieka wśród największych ekspertów w kraju, ale kuce
  • Odpowiedz
@nie_jem_grzybow: Piszesz puste słowa bez wniosków...

Mi tam się wydaje, że jeden z poważniejszych ekonomistów w kraju, wykładowca akademicki, członek zarządów banków

Członek zarządów banków już go stawia w bardzo negatywnym świetle jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o tym jak się obsadza takie zarządy, jeden z poważniejszych ekonomistów w kraju... Bo co? Jeden złodziej z zdrajcą tak powiedzą? 0 Konkretów. Każdy kto studiuje, studiował wie że nie każdy wykładowca = mądry
  • Odpowiedz
Wiesz, od jakiej kwoty podatki placi programista 15 tys. brutto? Od mmniej niz 7,5 tysiaca, bo reszta idzie w koszty uzyskania przychodu z tytulu praw autorskich.

@Pantokrator: ja bym tak nie uogólniał. Jestem programistą od wielu lat i takich KUP nigdy nie miałem, żaden znajomy również a przychody owszem, bywały i po 20k + vat.
  • Odpowiedz
@siemkamampytanie: Większość korwinistów zna się na gospodarce? ;D Mam nadzieję, że trollujesz. Państwo to złożona struktura i jego sytuacja gospodarcza zależy od masy czynników, wbrew temu, co sądzi większość wykopków spod bojówki Korwina - wystarczy obniżyć podatki i wszystko sprywatyzować, to takie proste! Ja bym powiedział, że to prostacki sposób pojmowania tych złożonych kwestii, typowy dla tutejszych ignorantów.
  • Odpowiedz
@mrbungle: to slabe mieliscie umowy. 99% przychodu z tytulu praw autorskich i KUP masz 50%. To rozwiazanie popularne w biznesie. Mozna tez wesolo pracowac na umowy zlecenia i umowy o dzielo i nie placic praktycznie w ogole ZUSu, ale to moze kazdy. A KUP 50% to przede wszystkim artysta badz programista.
  • Odpowiedz
@mrbungle: ale czlowieku, jak masz DG, to juz inaczej musisz kombinowac, ale dzieci fachowcow mercedesach na studiach braly stypendia socjalne, wiec jak sie chce, to sie kupuje dom i samochod majac same straty :)
  • Odpowiedz
@Pantokrator: odnosiłem się tylko do tych konkretnych odliczeń, wiadomo że na DG są inne możliwości. A dzięki takim dzieciom "fachowców" w mercedesach ja nie dostałem kiedyś akademika, taka chamówa nie ma nic wspólnego z przedsiębiorczością.
  • Odpowiedz
Członek zarządów banków już go stawia w bardzo negatywnym świetle jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o tym jak się obsadza takie zarządy

@YodaMonster: Jak? Wytłumacz nam proszę.
  • Odpowiedz
Członek zarządów banków już go stawia w bardzo negatywnym świetle jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o tym jak się obsadza takie zarządy

@YodaMonster: Gość MUSI stanowić wartość dodaną, jeżeli zatrudniają go w prywatnych przedsiębiorstwach. MUSI.

Każdy kto studiuje, studiował wie że nie każdy wykładowca = mądry
  • Odpowiedz
@nie_jem_grzybow: Nie... Polska od 966 roku była państwem komunistycznym i wszystkie firmy były państwowe...
Z kim ja gadam? xd
Przed wojną Wedel był firmą prywatną, po 89 znalazł się spadkobierca tej firmy i jej nie otrzymał, została za grosze sprzedana komuś kto sprzedał to drożej.
Typowy wyborca nowoczesnej xd
  • Odpowiedz
Swoim, mafie służby i loże :)

@YodaMonster: Bardzo ciekawe. Znam paru członków rad nadzorczych banków i doszli tam ciężką, wieloletnią pracą. No ale to zapewne była taka gra i tak naprawdę wszystko zostało zaplanowane na spotkaniach ich loży/sekty.
  • Odpowiedz