Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +48
Parę osób rok temu naśmiewało się z mojego zakupu Fabii 1.0 MPI 60 KM. Czy wybór był nietrafiony? Cóż, brakuje np. 6-go biegu. Ale ogólnie jestem zadowolony. A szczególnie pod dystrybutorem. W ciągu 12.5 miesiąca przejechane 39 tys. km.
Ostatnio trasa stacja benzynowa okolice Koblencji - okolice polskiej granicy i jechałem specjalnie wolniej (o parę km/h wolniej niż zwykle), po jeździe torowej, a chciałem jeszcze na tym samym oleju dojechać do Polski,
Ostatnio trasa stacja benzynowa okolice Koblencji - okolice polskiej granicy i jechałem specjalnie wolniej (o parę km/h wolniej niż zwykle), po jeździe torowej, a chciałem jeszcze na tym samym oleju dojechać do Polski,
vulfpeck +427
#chwalesie
Od lutego chodzę regularnie na #silownia. Chciałem znaleźć sobie jakieś zajęcie, ale nie miałem motywacji. Na początku brałem 30 kg na klatę.
Wczoraj po raz pierwszy zrobiłem serię 8 x 70 kg i jestem z siebie mega zadowolony. Chodzę 3-4 razy w tygodniu. Jeszcze muszę poćwiczyć technikę i bardziej pilnować diety, ale to od września, jak już wrócę z wakacji.
Od lutego chodzę regularnie na #silownia. Chciałem znaleźć sobie jakieś zajęcie, ale nie miałem motywacji. Na początku brałem 30 kg na klatę.
Wczoraj po raz pierwszy zrobiłem serię 8 x 70 kg i jestem z siebie mega zadowolony. Chodzę 3-4 razy w tygodniu. Jeszcze muszę poćwiczyć technikę i bardziej pilnować diety, ale to od września, jak już wrócę z wakacji.

FYI: Sam Stallman nie uznaje Gentoo jako rekomendowaną dystrybucję, ponieważ ma niewolne software w repo.
Ale nie słyszał chyba o
ACCEPT_LICENSE = @GPLw make.conf :DJa np. staram się odrzucać GNU, jeśli mogę, bo jakość kodu GNU (nie mylić z kodem na licencji GPL!) jest #!$%@?. Ale jeśli jestem zmuszony, to nie kręcę nosem… aż tak. Niemniej jednak, idea systemu wolnego od toolchainu GNU (GCC, coreutils, itd), a jednocześnie otwartego i działającego śni mi się
@equisetum: Jakieś przykłady?
Porównaj sobie to do kodu z toolchaina OpeBSD. No i jeszcze w licznych miejscach odbiegają od POSIX, albo nawet stają w jego zaprzeczeniu.
Prosty przykład, tzw. "zabijanie kotka":
cat dupa | less→less dupafind / | grep dupa.ko→find -iname *dupa.ko*cat dupa | grep kupa→grep kupa dupaAlbo wręcz przerost formy nad treścią:
rtop→ssh twojastara@policja.jp topbacula→crontab + rsync + tarAlbo przykład kompletnego GNU-idiotyzmu, zaraz po autotolsach: strony
A i zastanów się nad pierwszym przykładem, spróbuj zrobić
cat dupa | lessna np. dumpie 50 gb bazy danych ( ͡° ͜ʖ ͡°)"Upraszczać" można do bólu, ale nie zawsze jest sens. Np.
find -emptyjest zajebistą rzeczą której zdaje się nie ma w wersji BSD.Za to
Komentarz usunięty przez autora
Klepanie kodu, który ma myśleć za użytkownika i automatycznie obsługiwać wszystkie edge cases, powoduje, że kod się rozrasta i prędzej czy później staje się #!$%@? spaghetti
Druga ważna sprawa, modularność - jeśli coś jest jednym blobem, a nie rozproszonym zestawem narzędzi lub funkcji, które można ładować i wyładowywać w razie potrzeby, automatycznie dostaje etykietkę bloat.
@equisetum: Nie zgadzam się, z wyjątkiem autotoolsów :) To jest faktycznie jakaś masakra.
Powiesz to twórcy busyboxa?
btw. Sam busybox pozwala podczas kompilacji wybrać dostępne applety i ich konfigurację, więc Twój argument leży.
@equisetum: No wcale nie, bo to jest "wszystko w jednym". Zatem to Twój argument leży, gdyż pokazuje, że dobrze zaprojektowany program, nawet gdy może się pochwalić wielością funkcji, nie musi być blobem.