Wpis z mikrobloga

To był dobry tydzień. Jako początkujący #gamedev (może to za dużo powiedziane) poczyniłem spore postępy.

-zmieniłem grafikę ale dalej jakaś taka słaba. chyba faktycznie ją zlecę. nie mam za bardzo pomysłu na nią. plus co do grafiki to wpadłem na pomysł zmiennego stylu, tj. gracz sam sobie wybierze grafiki z dostępnych.

-przebudowałem pętlę gry i grafiki teraz po ludzku chodzimy po ekranach
-dodałem menu (dosyć biedne póki co)

-wybór leveli z miniaturkami

-skończyłem edytor plansz

-ogarnąłem zapis i wczytanie plany do/z pliku

-losowy dobór kolorów cegiełek

-menu pauzy

-dodałem muzykę i dźwięk odbicia piłeczki

-gra już jest jako tako grywalna czyli zaczynamy od 1. levelu przechodzimy ładuje się kolejny. gdy stracimy wszystkie życia level się resetuje

-sterowanie myszkiem (pod dotyk)

ach no i dobiłem do 1000. linijki kodu. mało imponujące ale jaram się jak norweskie kościoły ()

Także to chyba wszystko. Pewnie dla większości z was to jak splunąć dla mnie to jednak spory sukces, tym bardziej, że łącze tutoriale JavaDevMatt z dokumentacją libGDX i książką o Javie.

Teraz dwa pytanka:
Pytanie pierwsze do wszystkich którzy mają apki/gry na google play'u (między innymi @TadeuszSynZygmunta @JavaDevMatt), jak wyglądają od strony technicznej aktualizacje? (jestem ciekaw)

Drugie do tych co są into #libgdx nie jestem wstanie się pozbyć problemu przenikających się obiektów tzn piłka czasem przenika do paletki i odbija się wewnątrz niej. dodam że paletka i piłka są Rectangle. czy zmiana np na Polygon coś da?
Jest sens zmieniać piłkę w Circle? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zgredinho - To był dobry tydzień. Jako początkujący #gamedev (może to za dużo powiedz...

źródło: comment_NNj5w903OdHPtWxh1aZv5nfCO5dbUMLY.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zgredinho: wewnątrz tego ifa od overlaps zrób pilka.y = paletka.y + paletka.heigth, tyle że przy tym rozwiązaniu należałoby się zastanowić co w sytuacji gdy paletka wejdzie na piłkę. Mógłbyś na przykład sprawdzić jaka jest delta między y piłki a y paletki + paletka wysokośc i w zależności od wielkości tej delty albo przepuszczać piłeczkę albo pilka.y = .....

poza konkursem dodam, zamień te 15 i 20 na pilka.height i paletka.heigth,
  • Odpowiedz