Aktywne Wpisy

denwood +39
Mirko przestroga, pilnujcie co wciskacie w telefonie. Przez przypadek na kilka chwil wyłączyłem tryb samolotowy na wycieczce poza UE. Apki w tle musiały se coś zaciągnąć. Dobrze, że mechanizmy #play wykryły taki skok w rachunku i przyblokowali konto. Bo aż mi sie przypomniał rachunek 1960 zł z #orange , z czasów gdy minimalna krajowa była na 1100 zł, a telefony miały ekrany 4096 kolorów … thx #p4
Z drugiej strony to nawet
Z drugiej strony to nawet
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Prosiłbym o poradę. Jak rozwiązać problem zduplikowanego kodu po stronie serwera jak i klienta (aplikacji mobilnej)?
Przykładowo mam klasę GetUsersRequest, która po przeparsowaniu wysyłana jest na serwer. Serwer ma identyczną klasę w swoim projekcie i przepadku deserializacji posiłkuje się nią. Przez takie coś za każdym razem kiedy zmieniam coś np po stronie aplikacji, muszę pamiętać o poprawkach na serwerze.
Inny przypadek. Aplikacja żąda od serwera pobrania punktów dla konkretnej lokalizacji. Serwer wyciąga odpowiednie dane z bazy i jeżeli jest ich dużo, odpowiednio je grupuje, a następnie odsyła. Aplikacja w przypadku braku połączenia powinna posiłkować się zapisanymi wcześniej danymi i je grupować. Jednak tu też problemem jest duplikacja kodu. I serwer i aplikacja mają te same klasy z tym samym kodem do grupowania.
proguard i tak wywali te nieużywane jeżeli to jakiś problem.