Aktywne Wpisy

Karolaaa555 +12
Jak ja chyba zacznę płacić jakimś randomom żeby się ze mną kolegowali. Myślałam, że jak zdam tą maturę to będzie super, że będzie zero zmartwień. A teraz wsm tęsknię bo przynajmniej nie miałam czasu na myślenie i wymyślanie takich bzdur tylko focusowałam się na nauce. Jedynie co mi poprawia humor to granie w te durne gry przez które przesiedziałam lata na dupie i nabawiłam się fobii społecznej przez którą dostaję codziennie pytania

wfyokyga +127
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz

Zadanie 1
1.1
Co jest modne w języku (mowie)?
Jaka moda obowiązuje w języku?
Jak się dzisiaj mówi?
1.2
Podobieństwo: służy do przekonywania do czegoś
Różnica - perswazja w sposób otwarty mówi o celach nadawcy; jest etyczna
Manipulacja – wykorzystuje nieświadomość odbiorcy; jest nieetyczna
1.3
TAK; nie przytacza przykładów wulgaryzacji języka
1.4
Tendencja 1 – funkcjonalność wypowiedzi
Przykłady: nauka skutecznej prezentacji, kreowanie wizerunku.
Tendencja 2 – atrakcyjność wypowiedzi.
Przykłady egzaltacja i przesada w wypowiedziach, naruszenie tabu językowego
1.5
A). Funkcjonalność to poważne podejście do języka, przekonanie o jego możliwościach - atrakcyjność, zabawa językiem i zgoda na manipulację.
B). Społeczne przyzwolenie na manipulację językiem – brak świadomości językowej
1.6
Ten twórczy reżyser zatrudnił same wielkie gwiazdy, więc czekamy na nowy przebój filmowy.
Streszczenie
Jerzy Bralczyk w tekście pod tytułem "Co się nosi w mówieniu?” analizuje mowę językową. Wyróżnia dwie tendencje występujące e współczesnej polszczyźnie: funkcjonalność i atrakcyjność. Przestawia przykłady tych zjawisk językowych. Twierdzi, że były one zawsze obecne w języku, a teraz są akceptowane społecznie, a wręcz pożądane.
Zadanie 2
2.1
Wada czytania nowych książek: poczucie niepewności i zagubienia
Wada czytania tych samych książek: brak czasu na poznawanie nowych książek
2.2
Akapit 1 – e
Akapit 3 – f
Akapit 7 – c
2.3
Cytaty pokazują, że przedstawiony w tekście problem jest powszechny, uatrakcyjniają tekst i czynią go wiarygodnym poprzez odwołanie się do autorytetów.
2.4
Łańcuszek szczęścia: każda przeczytana książka inspiruje do sięgnięcia po kolejną
Kosmos – to nieograniczona ilość książek, których nigdy nie zdołamy przeczytać
2.5
a)„Pan Tadeusz”(Epilog); autor Adam Mickiewicz
b)Tak. Myśl wyrażona w tym fragmencie jest zgodna z oczekiwaniami czytelników, którzy pragną mieć książki do których chętnie wracają, ponieważ dają im one poczucie bezpieczeństwa. Tę samą myśl wyraża Mickiewicz w Epilogu marząc o tym, aby „Pan Tadeusz” stał się taką właśnie książką.
#matura
ja w 1.1 napisałem: ,,Jakie tendencje(albo formy już nie pamiętam) dominują we współczesnym przekazie ustnym'' xDDD
Komentarz usunięty przez autora
Co mireczki myślo?
Komentarz usunięty przez autora