Wpis z mikrobloga

@notdot: Przysłona f/5.6, Czas ekspozycji 1/500s, ISO 1800. ISO takie duże, bo światło trochę słabe i słońce zaszło za chmury, ale wtedy obiekt nie jest "przepalony". Nie jest zbyt żółto-jasny, tak to nazwę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@notdot: no być może by wystarczyła bo niby się mówi, że wartość ogniskowej x 2 = czas ekspozycji, ale ja tam za bardzo temu nie ufam, za jakiś czas jeszcze się pobawię żeby wychodziło dobrze przy niższych wartościach ISO
  • Odpowiedz
@arcywow: oczywiście, ale ja wolę niższe iso skoro mogę mieć czas w okolicy 1/200, tym bardziej że z tym szkłem i body i przy tej ogniskowej nie będziesz miał rozmycia obrazu od trzęsących się rąk, no chyba że masz delirkę po odstawieniu alko :D
  • Odpowiedz
@notdot: chciałbym polepszyć jakość zdjęć sportowych np. mecz koszykówki, tam jest ciężko bo nie zawsze się ma na hali szkolnej dobre oświetlenie i są nie rozmazane postacie, ale kosztem szumów. Ręce mam akurat stabilne :)
  • Odpowiedz
@arcywow: na halach to jest słabe oświetlenie a przy sporcie to krótkie czasy są zalecane, więc albo jasny obiektyw albo duże iso - wiadomo, ale jak na zewnątrz w dzień to czemu sobie zaszumiać zdjęcie?
tak moim zdaniem oczywiście
  • Odpowiedz
@notdot: No musiałbym kiedyś zainwestować w jakiś lepszy obiektyw najlepiej typu tele, bo proporcje postaci i obiektów są o wiele bardziej realistyczne
  • Odpowiedz