Mircy, niestety u------m pierwszy rok studiów na WAT informatyka. Generalnie za późno się za wszystko wziąłem, trochę olałem prostsze przedmioty. Cóż nie ma odwrotu. Do października generalnie będę mieć sporo czasu, będę gdzieś pracować itp. Tutaj jest moje pytanie, czy jak chce zostać informatykiem, programistą to faktycznie patrzą na uczelnię? Rodzina cały czas mi powtarza bym spróbował WAT za rok. Jednak jak patrzę ile jest przedmiotów związanych z elektroniką itp. to mi się odechciewa. Zastanawiam się nad UKSW zaoczne lub dzienne, na zaocznych jednak nie będę mieć tytułu inżyniera tylko licencjat. Czy faktycznie jako przyszły programista dużo stracę na wyborze uniwerku zamiast Watu? Ostatnie pytanie, chciałbym czegoś pouczyć się na własną rękę, na WAT miałem C, jednak się zastanawiam nad C++ lub Javą, co będzie lepsze dla nooba z programowania z jakimiś podstawami.
@MatexN: Studia raczej nic nie znaczą, może tylko jako filtr CV juniorów, choć i tutaj wątpie. Studia także niczego Ciebie same nie nauczą jak sam zauważyłeś nie zdając ( ͡°͜ʖ͡°) - one mają tylko pokazać drogę.
Możesz zdać sobie zaocznie inż na jakiejś oganiętej uczelni (nie że lepiej uczą tylko do CV), a w tym czasie łapać realny XP w pracy jako junior. Studia
@Ilythiiri: Dzięki za fajna odpowiedź, dobijało mnie to że często na ćwiczeniach było dany materiał, kolos z ćwiczeń co innego i wykłady zupełnie coś innego :D Co do javy to masz jakiś fajny kurs czy sobie coś wyguglować samemu? @Fugazi: Dzięki za rady cumplu :)
@MatexN: W necie jest tego tyle ,że Google jest dobrym wyborem. Nie polecam jednak niczego konkretnego bo mam kolegów co wolą kupić książkę, ja wolałem kursy online (i to nie jeden, bo często przebiłem się do połowy kursu X a potem robiłem inny... a potem z głowy, wymyślałem zadania), inni lecieli filmikami z youtuba gdzie ktoś im tłumaczył.
Generalnie Java jest spoko. I nie ograniczaj się do jednego środowiska programistycznego.
@MatexN: Stary, wybacz, ale jeśli nie dałeś rady na 1 semestrze infy na wacie, która jest dosyć śmieszna w porównaniu do innych uczelni to wybij sobie z głowy powrót na tą uczelnię. Serio.
Studia są dla zainteresowanych informatyką. 1. Jak chcesz iść mieć przyzwoitą pensję, to bez wnikania w głębsze rzeczy uczysz się programować w popularnym języku i idziesz do pracy. Język popularny taki jak Java to nie jest wybór do końca życia, tylko nauczenie się programowania na jego przykładzie. Potem możesz zmienić. 2. Chcesz mieć szersze perspektywy, pretendować do lepszych stanowisk przyda Ci się wiedza ze studiów ( którą i tak przyswajasz w domu
@Stixer: Nie zdałem przez to że olewałem te studia. Zresztą trafi się zestaw wykładowców ćwiczeniowców gdzie jest prosto a trafi się taki zestaw gdzie na 30 osób 3 osoby zdają.
@MatexN: na UKSW nie ma zaocznych informatycznych, tylko eksternistyczne. Na części przedmiotów i tak musisz być. Znam obie uczelnie. Na UKSW są 2 przedmioty które wycsikają siódme poty ze studentów (przedmioty programistyczne). Na WAT masz inżyniera - musi być elektronika/fizyka. na UKSW jest licencjat, zatem tylko matma i informatyka. Jeśli chodzi o pracę to patrzą na umiejętności i efekty Twoich prac (choćby hobbystycznie robione po godzinach).
Trafiło i na mnie: będąc ostatnio na morzem trafiłem na obsługę z GEN Z. Ja- poproszę gofra z cukrem pudrem. GenZ pozbawionym życia głosem- nie ma Ja- czyli nie ma gofrów, dobra to coś innego GenZ- są Ja-są gofry? GenZ-tak
Mircy, niestety u------m pierwszy rok studiów na WAT informatyka. Generalnie za późno się za wszystko wziąłem, trochę olałem prostsze przedmioty. Cóż nie ma odwrotu.
Do października generalnie będę mieć sporo czasu, będę gdzieś pracować itp.
Tutaj jest moje pytanie, czy jak chce zostać informatykiem, programistą to faktycznie patrzą na uczelnię? Rodzina cały czas mi powtarza bym spróbował WAT za rok. Jednak jak patrzę ile jest przedmiotów związanych z elektroniką itp. to mi się odechciewa.
Zastanawiam się nad UKSW zaoczne lub dzienne, na zaocznych jednak nie będę mieć tytułu inżyniera tylko licencjat.
Czy faktycznie jako przyszły programista dużo stracę na wyborze uniwerku zamiast Watu?
Ostatnie pytanie, chciałbym czegoś pouczyć się na własną rękę, na WAT miałem C, jednak się zastanawiam nad C++ lub Javą, co będzie lepsze dla nooba z programowania z jakimiś podstawami.
Możesz zdać sobie zaocznie inż na jakiejś oganiętej uczelni (nie że lepiej uczą tylko do CV), a w tym czasie łapać realny XP w pracy jako junior. Studia
źródło: comment_hlmOrMQyi5hshdY2AXYNMM0vnV2F9QqZ.jpg
PobierzCo do javy to masz jakiś fajny kurs czy sobie coś wyguglować samemu?
@Fugazi: Dzięki za rady cumplu :)
Generalnie Java jest spoko. I nie ograniczaj się do jednego środowiska programistycznego.
1. Jak chcesz iść mieć przyzwoitą pensję, to bez wnikania w głębsze rzeczy uczysz się programować w popularnym języku i idziesz do pracy. Język popularny taki jak Java to nie jest wybór do końca życia, tylko nauczenie się programowania na jego przykładzie. Potem możesz zmienić.
2. Chcesz mieć szersze perspektywy, pretendować do lepszych stanowisk przyda Ci się wiedza ze studiów ( którą i tak przyswajasz w domu