Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev #pytanie

Mam do wyboru cztery biblioteki (środowiska?):
- JXBrowser (nie lubię Swinga, chociaż lubię Jave),
- TideSDK (Ruby nie umiem i nie chcę, Pythona nie umiem, a PHP nie lubię; da się w czymś innym pisać w tym?),
- GeckoSDK (nie chcę pisać w C++, odpaliłem przykłady, to średnio chodzą),
- QT (tu chyba można w Javie, widać, że framework istnieje od lat).

W którą warto pójść? Która jest prosta, przyjemna i się rozwija (a nie jest przestarzała)?

Jest coś podobnego do nich i wartego uwagi?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: nie wiem co chcesz napisać ale TideSDK możesz sobie darować. Ma średniowiecznego webkita i ogóle to proteza :P
JXBrowser nie znam a z tego wszystko QT wydaje się być najbardziej sensowne (qml jest spoko :) )
  • Odpowiedz
@siwymilek: PHP-GTK nie chcę bo w PHP (po za tym trochę stare, z 2008 ostatnia wersja).

@npsr: Ogólnie chcę zgłębić daną bibliotekę i napisać coś prostego (później jakby się w tym dało to może grę zamiast w LibGDX - ale nie jest to wymagane).
Ten TideSDK naprawdę taki zły? Bo z opisu wygląda fajnie i nowocześnie (jak pisze @Spisssek:). Ale i tak odrzucę go z powodu
  • Odpowiedz
@mk321: Tide się bawiłem ... nie nadaje się niestety praktycznie do niczego. O ECMA 5 to oni raczej nie słyszeli :P Nie pamiętam już dokładnie przykładów, ale połowy współczesnego JS nie interpretował.

O Gecko wiele nie powiem, bo nie próbowałem nawet niczego na nim specjalnie robić. Wiem, że działa i w sumie tyle.

O QML mogę powiedzieć tyle, że na ostatnim Mobilization chłopaki pokazywali jakiś tam swój framework rozwijający tą
  • Odpowiedz
@mk321: a możesz w kilku słowach napisać co właściwie chcesz zrobić? W Javie8 dodano komponent, który nazywa się WebView i jest oparty o WebKita. Patrząc na tego JXBrowser, to pomijając może flasha raczej większość rzeczy powinien ogarnąć.
  • Odpowiedz
@npsr:
Tak patrzę, że ten JXBrowser jest płatny (i to sporo), więc jednak odpada.
GeckoSDK jak rozumiem, to tylko C++, więc dla mnie też nie bardzo.
QT widzę, że też głownie C++ (większość książek jest w C++). Znalazłem Qt Jambi dla Javy, ale to już tak średnio (bo wiadomo, że to zawsze jakaś "nakładka").
TideSDK mówisz, że ma braki z nowym JavaScriptem, to też tak
  • Odpowiedz
@mk321: a czemu nie możesz pisać natywnie?
Ja tam javy nie tykam. Tak sobie przysiągłem :) Ale cpp, czy python są fajne. Jak lubisz javę to na andka możesz pisać, objective c i csharp pomińmy minutą milczenia ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@npsr: O to właśnie w tym chodzi, że mam poznać biblioteki (w sumie nie wiem po co komuś coś więcej niż JS, AJAX, jQuery i HTML5). Ale jak już mam je poznać, to chciałbym coś sensownego.

A ja lubię Jave (obiektowe na niej poznałem i się przyzwyczaiłem, jest prosta). C++ nie lubię (zarządzanie pamięcią, wskaźniki, dziwne konstrukcje w porównaniu do Javy). Ostatnio słychać głosy, że dużo osób przekonuje jaki to
  • Odpowiedz
@mk321: No dobra, ale co chcesz tworzyć i na jakie platformy? Chyba powinniśmy wyjść od tego. Wszystko co wymieniasz to protezy.

Każdy język do czegoś służy i jest czemuś dedykowany. Protezy się przydają czasami. Phonegapp + cordova np - super proteza to stworzenia gunwo aplikacji na szybko.

Pytonga też średnio ogarniam a chciałbym wymiatać, bo jest łatwy, przyjemny i multi kulti. Java też multi platformowa, więc nie wiem z czym
  • Odpowiedz
@mk321: WebView to tylko jeden komponent (właściwie jedna klasa) z całej JavyFX, pod spodem wykorzystuje coś takiego jak WebEngine i tak naprawdę jest prostą przeglądarką internetową z obsługą HTML5/JS/CSS. Można z poziomu Javy wywoływać kod JS, zrobić bindowanie pomiędzy JSem i kodem w Javie, problemy zaczynają się przy bardziej skomplikowanych rzeczach typu SSL.
JavaFX sama w sobie weszła na dobrą sprawę w Javie 8 i wypiera Swinga, więc na pewno
  • Odpowiedz
@npsr: Mam tworzyć na desktopy/przeglądarki. Aplikacja "multimedialna" (tzn. zamiennik np. Adobe AIR, Flash, Silverlight itd). O Phonegap słyszałem, że fajny, ale na mobilne.

To jak wszystkie są protezami, to wychodzi, że nie warto się w nie bardzo wgłębiać. Dlatego chyba wezmę jedną z protez TideSDK, bo wydaje się prosty i jednak chyba da się po prostu pisać w JS (a nie tylko Ruby/Python/PHP).

I zajmę się później czymś sensowniejszym:
  • Odpowiedz
@mk321: adobe air, flash i silverlight to też ciężko powiedzieć, które bardziej śmierdzi fekaliami :P

Znasz Javę, więc jesteś multiplatformowy. Nie widzę problemu. JS jako bl, html, css do ui i lecisz ... JS możesz też używać serwer side a jak się zagłębisz to odpalać sobie webkita lokalnie.

niema sensu bawić się w Tide SDK bo zwyczajnie to wybrakowane klocki lego. Lepiej poucz się w tym czasie pytonga :) Albo
  • Odpowiedz
@npsr: Też właśnie nie lubię Air, Flash i Silverlighta.

Ale coś muszę wybrać (to się chyba nazywa frameworki do RIA). Chociaż wychodzi, że dużego wyboru nie mam (jeśli nie chcę w C++).

Co do JS serwer side, to słyszałem negatywne głosy o np. node.js (że to serwer nie w tym miejscu powinien być).
  • Odpowiedz
@mk321: A ja wyczytałam niedawno w jakichś rozważaniach, że JS powinien być po obu stronach, bo wtedy łatwiej się w tym poruszać... ale ja się mało znam. Edit: "data management", czyli zarządzanie danymi jest uproszczone (?)

Use Javascript everywhere

This one is quite specific, and I am not absolutely sure about it, but having the same language in client and server can simplify the data management between them.

https://medium.com/@ilyothehorrid/writing-code-for-humans-5b80a89f439c
  • Odpowiedz