Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sortris: Mleko jest zdrowe, posiada dużo ważnych mikro i markroskładników, teorie o powodowaniu raka są niepotwierdzone. Warto pić mleko o dużej zawartości tłuszczu, a przede wszystkim mikrofiltrowane, a nie pasteryzowane (czyli takie które ma krótka datę ważności).
  • Odpowiedz
@Neutralized: super, cieszę się, piję mleko, ale mogę podać Ci dziesiątki źródeł, które mówią o szkodliwości mleka. Nie interesują mnie pojedyncze opinie. Chcę przeczytać fakty.
  • Odpowiedz
@Neutralized: Tyle że mikrofiltrowane mleko jest tak samo długo przydatne jak pasteryzowane ale nie posiada bakteri i innych substancji których nie dało się przecisnąć przez membranę. Jest więc mocno zubożone i nie jest to produkt naturalny. Może profesura zajmuje sie technologiami mikrofiltrowania i na nich trzepie kase poprostu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Neutralized: Co ty gadasz mleko od krowy posiada jej naturalne bakterie takie mleko nawet jak sie zepsuje to powstanie zsiadłe mleko zdatne do sporzycia a nie taki śmierdzący twór jaki mamy gdy zepsuje nam się z kartonu
  • Odpowiedz
@Neutralized: http://zimnemleko.com/static/mikrofiltracja_zimnemleko Tu masz producenta mleka mikrofiltrowanego. W browarach już od dawna zastepuje sie pasteryzacje mikrofiltrowaniem a to dlatego że jest to tańszy proces. Mikrofiltracja pozbawia produkt bakteri które odpowadają za trwałość mleka.
Co ty kadasz każde mleko z kartonu jest pasteryzowane praktycznie technologią UHT http://pl.wikipedia.org/wiki/UHT
Są też krótko przydatne mleka "w woreczku" które są po prostu pasteryzowane standardowa stąd ich krótka przydatność.
  • Odpowiedz
@sortris @Sherrax @Polska_Bozia
UHT jest pasteryzacją w najwyższej temperaturze, ale pasteryzować można też w temp. poniżej 100*. Najlepszą techniką jest mikrofiltracja, bo zachowuje wszystkie witaminy. W mleku prosto od krowy jest mikroflora odpowiadająca za zsiadanie się mleka, ale także taka, która może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Mleko dostępne na rynku musi spełniać normy liczby drobnoustrojów w określonej zawartości, takie od krowy nie, dodam tylko że w zakładach zwraca się
  • Odpowiedz
@sortris: Nie ma takich książek. Są tylko potwierdzone naukowo tezy na temat prozdrowotnych i szkodliwych właściwości niektórych składników zawartych w pożywieniu. Przykładowo, tłuszcz zwierzęcy nasycony jest niezdrowy, rakotwórczy, powoduje tycie, sprzyja chorobom układu sercowo-naczyniowego. Tłuszcz rybi, z ryb dzikich lub tłuszcze nienasycone roślinne sprzyjają chudnięciu, są antyrakowe, odprowadzają zły tłuszcz i cholesterol z organizmu. Zdrowa jest również dziczyzna, o ile się ją przebadanych na obecność pasożytów.
Wiadomo też, że niezdrowy
  • Odpowiedz
@Neutralized: z tego co ja wiem, mleko powinno się skończyć pić w wieku 3-4 lat bo organizm traci enzymy odpowiedzialne za jego trawienie.. ale ciezki to temat bo informacji w necie jest za dużo i za bardzo się różnią :P
  • Odpowiedz