Wpis z mikrobloga

Mircy z #autostop macie jakieś protipy dla początkującego autostopowicza? Przeczytałem, parę artykułów w internecie, "jak podróżować autostopem" itp. Wydaje mi się jednak, że od was dowiem się czegoś więcej. Jeden różowypasek mnie namówił na auto stop race, a nie jestem typem "yolo" podróżnika :D na co mam zwrócić uwagę przygotowując się na taką podróż? (wiem, że dopiero styczeń... ale wolę do tej końcówki kwietnia być w 100% przygotowanym)
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n0rex: Gościu nie jedź na żaden AutoStop Race czy inne zawody Autostopowe. Chyba, że masz zamiar tracić czas na stacjach z innymi zawodnikami.

Ja byłem rok temu w Chorwacji stopem.
  • Odpowiedz
@n0rex: Wiesz co, kup sobie zwyczajny pokrowiec na plecak - będzie wygodniej i mniej mokro. Jeżeli chodzi o buty to zwykłe adasie stykną. Co prawda ja zasuwam zazwyczaj w trekkingach, ale jak miałbyś je kupować to za duży wydatek na jeden autostop. Jak się zajarasz to kupisz później ( ͡° ͜ʖ ͡°) Generalnie trekkingi do autostopu nie są w ogóle potrzebne, ale dają możliwość chodzenia po
  • Odpowiedz
@n0rex: Po cholerę termosik, metalowy kubek wystarczy. Ładowarki samochodowe bardzo słabo ładują. Mapy możesz mieć na telefonie (polecam apkę maps with me) znaczy się jedną mapę weź, ale nie więcej. Mam packlistę z wyprawy do Chorwacji, jak będę jutro na swoim kompie i nie zapomnę to ci ją podrzucę.
  • Odpowiedz
@n0rex: O termosiku też chciałem napisać, ale w sumie to zależy od pory roku i kierunku. Ja przez cztery lata jeździłem bez, bo był to dla mnie zbędny balast, ale później mój #rozowypasek mi kupił taki termokubek (trzyma ciepło kilka godzin), więc głupio było nie wziąć go w drogę. No i okazało się, że to była rzecz, która mi brakowała. Jechałem w marcu przez Armenię do Iranu, wyjść
  • Odpowiedz
@n0rex: można i do Chin

Polecam parę różnych plastrów, duct tape i leki na ból głowy. Mało zajmuje, a często się ich nie bierze. Duct tape jest super jak coś się s-------i. Jak się postarasz to pasek z niego zrobisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Namib: ciuchy niewiele zajmują. U mnie namiot i śpiwór to ponad połowa objętości bagażu (plecak chyba 80 litrów).

@n0rex: Z protipów polecam miejscówki z hitchwiki+znajomość podstawowych zasad campingowania. Do tego fajnie mieć kamizelkę odblaskową i polską flagę - może ci to sporo ułatwić życie.
  • Odpowiedz
@n0rex: Moja rada : Jak juz złapiesz to dopytaj gdzie może Cię wysadzić. Ja w zeszłym roku jadąc do Pragi wsiadłem w Cieszynie do tira z Białorusi i tak mnie wysadził (jakaś dojazdówka do autostrady) ze potem dymałem 10km wzdłuż autostrady aż mnie policja zatrzymała ;)
  • Odpowiedz