Wpis z mikrobloga

java vs c#

czego lepiej sie zaczac uczyc? od .NET 3.5 java zostaje w tyle z tego co wiem, rozwija sie o wiele wolniej niz c# no ale wiadomo linux + eclipse + java 6.0 jest darmowa. ten sam zestaw z c# juz nie...

#programowanie
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prot0n: Wszystko zależy co się chce programować i po co.

To powiedziawszy, nie jestem fanem Javy (chociaż za zmiany w 8 mają spory szacun u mnie), także osobiście pewnie preferowałbym C#.

A odpowiadając bezpośrednio na twoje pytanie - lepiej uczyć się tego co ci bardziej pasuje.

• Odpowiedz
@prot0n: Obu jesteś w stanie się uczyć za darmo. Jak już zaczniesz pracować i na tym zarabiać, w ogromnej większości przypadków licencje na IDE i tym podobne nie są Twoim problemem.
  • Odpowiedz
@boguchstein: Ma sens, ale moim zdaniem C# jest bardziej przyszłościowym językiem. Zaopatrz się od razu w książkę "Język C# 2010 i platforma .NET 4" i czytaj od deski do deski bawiąc się przykładowym kodem.
  • Odpowiedz
@kradzionyLogin: @Kormas: @Aysorth: @Kormas:

ok, nie sprecyzowalem. Licencje mnie obchodzą ,bo mam w głwoie własny startup. Planowo miał być python, jednak dziedzina w ktorej chce startowac wymaga troche wiekszej armaty wiec teraz sie zastanawiam nad tymi dwoma rozwiązaniami.
  • Odpowiedz
@prot0n: Java ma sens, jest przyszłościowa, wszystko z nią ok i przez najbliższe wiele lat na pewno nic z nią złego się nie stanie. Do tego JVM, które jest jeszcze lepsze, niż sama Java i na które powstają coraz to ciekawsze i lepsze języki (np Scala, polecam).
  • Odpowiedz
@prot0n: od porsche skoda zostaje w tyle, a jak myslisz przy naprawie czego dostaniesz prace, skody czy porsche

Ma sens, ale moim zdaniem C# jest bardziej przyszłościowym językiem.

@Kormas: gruby zart, ilosc kody w javie jest tak duza ze kolejne 10-20lat bedzie w czym mieszac lyzke

jesli natomiast chcesz zarabiac godnie w c# zostaje ci emigracja albo korpo w wawie
  • Odpowiedz
jesli natomiast chcesz zarabiac godnie w c# zostaje ci emigracja albo korpo w wawie

@bazingaxl: Co masz na myśli przez "godnie"? Bo moim zdaniem to mówisz głupoty (Wrocław here).
  • Odpowiedz