Wpis z mikrobloga

@jasiek525:
Dynamiczną? Czyli ma to być geometria opisana parametrami czy chcesz napisać skrypt tworzący taką?

W Workbenchu da się na pewno wczytywać parametryczne geometrie prosto z Design Modellera (a po drodze z SolidWorksa). Nie mam pojęcia czy da się to zrobić inaczej. Nigdy nie bawiłem się w WB.

Z tego co wiem, na forach także często kręcą nosem na pisanie skryptów do WB, szczególnie jeśli tyczy się on siatki -
  • Odpowiedz
Prosty przykład: jest cylinder, w środku tłok i z jednej strony wtłaczamy olej a z drugiej strony spręża się powietrze. Nie wiem czy za bardzo nie kombinuje z tym dynamicznym meszem.. Całkiem możliwe że jest jakiś prostszy sposób na zrobienie tego. Mam model z solida i wrzucam trzy bryły (przestrzeń powietrza, przestrzeń tłoka i przestrzeń oleju) meszuje to i mam 3 siatki. Logiczne wydawało by się żeby te od płynów zmieniały swoją
  • Odpowiedz
@jasiek525:
Nigdy nie robiłem takiego przykładu, ale jak zazwyczaj coś widziałem lub czytałem :-) Więc tak, jest to zagadnienie z dynamiki płynów, w takim razie pewnie w domyśle będziesz używał Ansysa CFX. Jest w nim dostępnych wiele warunków brzegowych, a wśród nich znajdzie się między innymi: ruch siatki z zadaną prędkością, GGI (General Grid Interface) czyli międzymordzie między siatką tłoka, a siatką płynu i jeszcze ponowne siatkowanie w kolejnych podkrokach
  • Odpowiedz