Aktywne Wpisy
UnderThePressure +89
Prosta ankieta.
#niebieskiepaski #rozowepaski #wykop #ankieta #wykop30plus #wykop40plus #wykop50plus #wykop60plus #wykoppogrzebplus
#niebieskiepaski #rozowepaski #wykop #ankieta #wykop30plus #wykop40plus #wykop50plus #wykop60plus #wykoppogrzebplus
Ile masz lat?
- <20 4.2% (326)
- <30 33.7% (2613)
- <40 45.0% (3491)
- <50 9.3% (722)
- <60 3.7% (288)
- >60 4.1% (315)
mickpl +217
Każdy boomer dostał za PRL mieszkanie za darmo. To co janusze wspominają, o zgrozo, to że "trzeba było długo czekać". Wtedy to "czekanie" to była ogromna afera i problem, więc do dzisiaj im się wyrywa, że była przez to prawdziwa tragedia, dramat i apokalipsa.
A jak się doczekali mieszkania ZA DARMO XD to np. dramat bo ściany lekko krzywe.
Potem te mieszkania wykupili w latach 90-00 za praktycznie darmoszkę i albo do
A jak się doczekali mieszkania ZA DARMO XD to np. dramat bo ściany lekko krzywe.
Potem te mieszkania wykupili w latach 90-00 za praktycznie darmoszkę i albo do
Czy może jest tutaj ktoś kto ma doświadczenie w temacie otwierania własnego warsztatu? Ile to kasy pochłonęło czy ryzyko się opłaciło? Gdzie szukać informacji/pomocy jak się zabrać do tematu może są jakieś fora których nie znam (cnc forum znam jak by coś)
Zastanawia mnie np kilka takich niby wydaje mi się głupich rzeczy, ale swojej działalności nigdy nie prowadziłem więc nie wiem.
Gdzie szukać zleceń?
Jak firmy wyceniają robotę?
Pierwsze szukać zleceń a potem dopiero kupić/wynająć odpowiednia do tego maszynę czy pierwsze maszyna i szukać roboty pod jej możliwości?
#cnc #firma #dzialalnoscgospodarcza #przedsiebiorczosc #januszecnc
Jak nie masz pojęcia skąd brać zlecenia stałe to nie wchodzą w ten biznes, za niemały leasing będziesz musiał płacić co miesiąc a zanim ogarniesz jakieś stałe zlecenie to możesz się już wpędzić w długi.
ps. spodziewałem się że pierwsza odpowiedz będzie tego typu :P
@krupek: A sam zakładałeś firmę z takim finansowaniem?
Prawda to, że od tego roku likwidują te bezzwrotne dofinansowania z PUP?
Najłatwiejsza metoda i w miarę dobrze odzwierciedlająca ceny rynkowe to wysyłanie zapytań ofertowych od innych firm otrzymasz ich kilka i dostosujesz się do nich ;)
@anty-fronda:
Jedno co się nauczyłem to to, że lepiej zapłacić komuś żeby zrobił coś za ciebie niż robić to samemu. Najlepiej nieswoimi pieniędzmi. Jako przedsiębiorca masz zarabiać kasę, a najłatwiej zacząć nie robiąc sobie długów :)
Ja zaczynam tak, że kupiłem niewielki ploter CNC za 8k prosto z aliexpress, na jakieś grawerki itp. z 4 osią, i mam już na niego jakąś robotę (cały czas pracuję na etacie)
Teraz w sobotę jadę, po wiertarkę stołową, WS 15 1k do niej stół krzyżowy i imadło kolejne