Wpis z mikrobloga

@goromadska: Dzięki temu się obniżało cosinus fi albo go podwyższało, nie pamiętam. Coś z energią czynną i bierną ma to wspólnego. Wysokości rachunków to nie zmienia w każdym razie.
  • Odpowiedz
@nico112: mam opowiadać? :P Ogólnie "zwykli" ludzie płacą tylko za moc czynną. Silniki z racji tego, że są to urządzenia indukcyjne pobierają głównie moc bierną, która powoduje przesunięcie fazy. Każda firma więc musi płacić za tą moc bierną, więc stosuje kondensatory, żeby zredukować przesunięcie fazowe, a zarazem obniżyć pobór mocy biernej, która kosztuje więcej niż moc czynna.
  • Odpowiedz
mam opowiadać? :P

Opowiadaj o tematach technicznych pisanych przez ludzi którzy się znają mogę czytać ;)

Co to jest moc czynna i moc bierna?

Jeśli
  • Odpowiedz
@nico112: moc czynna jest to moc która jest pobierana przez urządzenia rezystancyjne(czyli posiadają tylko rezystor tak jakby, np. żelazko). Ale ogólnie najważniejsze jest to, że moc czynna zamienia się na prace lub ciepło, natomiast moc bierna nie daje żadnej korzyści dla ludzi.

Jeśli w mieszkaniu rozliczają mi tylko moc czynna a silniki zużywają moc bierną to mogę zbudować generator prądotwórczy który będzie miał pozorny dodatni bilans energetyczny?

@nico112:
  • Odpowiedz