Wpis z mikrobloga

Witam mirków, totalny anafabeta elektroniczny tutaj

Spalił mi się dysk twardy. Odkręciłem sobie to coś zielonego, i spalony (do węgla) element zaznaczyłem na obrazku - czy oznacza to, że dane są ciągle na tej drugiej części dysku? Czy mogę dokupić tę spaloną część? Da się to naprawić?

#elektronika (?) #nieserwispc #serwispc #pytanie
szybkiekonto - Witam mirków, totalny anafabeta elektroniczny tutaj

Spalił mi się d...

źródło: comment_Ir0Vj8ZOtT7UeiZQfSFQdpChFsdaYqBl.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szybkiekonto: powiem tak. da się to zrobić tylko musiał byś mieć identyczną elektronikę na wymianę z identycznego hdd, naprawa nie wiem czy się powiedzie, bo w zasadzie wszystko zależy od tego co było przyczyną takiego zwarcia, jeżeli to nie same elementy były jego przyczyną to raczej będzie to niemożliwe.
  • Odpowiedz
@szybkiekonto: Ponadto płytka jest wykonana w technice montażu powierzchniowego - wiele elementów wygląda dokładnie tak samo. Bez schematu nie istnieje możliwość stwierdzenia, co tak naprawdę zaznaczyłeś.
  • Odpowiedz
@Zajc: dobrze rozpoznałeś. To są dławiki filtrujące zasilanie +5v dysku, jak to się zjarało na czarno - to znaczy że coś w elektronice dysku robiło zwarcie na linii +5v (aż te cewki odparowały) - więc elektronika i tak jest do śmieci na 99%, nie ma sensu naprawiać.
  • Odpowiedz
@szybkiekonto: jeżeli potrafisz w miarę lutować i wiesz co masz przelutować, to w czym miałby być problem? Protip - jak nie będziesz mógł rozpuścić bezołowiowej cyny, to natop trochę zwykłej w to miejsce i wtedy pójdzie.
  • Odpowiedz