Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, mam problemik. Napisałem w Pythonie 3.4 Pseudo Generator Liczb Losowych i muszę teraz stworzyć na podstawie niego rozkład Gaussowski (rozkład normalny). Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na jakieś artykuły jak to zrobić. Albo może ktoś ma jakieś doświadczenie i by mnie w jakiś sposób poinstruował? Bardziej mi zależy na sposobie tworzenia takiego wykresu niż na jego zakodowaniu (z tym powinienem sobie poradzić :)).

#matematyka #programowanie #naukaprogramowania #fizyka #statystyka
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wypok_spoko: pomylka, chodzilo mi o to jak juz napiszesz generator rozkladu normalnego. Najprostsza metoda generowania rozkladu normalnego to transformacja Boxa-Mullera, generujesz dwie liczby x i y z przedzialu (0, 1] i generujesz kolejno liczby: średnia + odchylenie standardowe * sqrt(-2 * ln(x)) * sin(2piy) - to ci powinno generowac liczby o rozkladzie normalnym N(srednia, odchylenie standardowe^2)
  • Odpowiedz
@Wypok_spoko: no wiesz, są różne generatory zależy jaki rozkład chcesz uzyskać. Wiele bibliotek zawiera kilka generatorów liczb pseudolosowych o różnych rozkładach: jednostajny, gaussa, poissona etc. Jeżeli chcesz aby była równa szansa każdej liczby na wylosowanie to rozkład jednostajny byłby dobry :P
  • Odpowiedz
@Wypok_spoko: tak naprawdę wszystko zależy od zapotrzebowania, niektóre rozkłady są potrzebne w fizyce, elektronice, radiotelekomunikacji, medycynie, inne do gry w rzut monetą czy karty ( ͡ ͜ʖ ͡).
  • Odpowiedz
@sztilq: okej, czyli zależy co chcę uzyskać. W sumie fajnie. Trochę ogarnąłem o co chodzi dzięki Tobie!

Zrobię zatem gaussowską metodę i o rozkładzie jednostajnym. Fenk ju wery macz ((oo))
  • Odpowiedz