Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, mam problemik. Napisałem w Pythonie 3.4 Pseudo Generator Liczb Losowych i muszę teraz stworzyć na podstawie niego rozkład Gaussowski (rozkład normalny). Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na jakieś artykuły jak to zrobić. Albo może ktoś ma jakieś doświadczenie i by mnie w jakiś sposób poinstruował? Bardziej mi zależy na sposobie tworzenia takiego wykresu niż na jego zakodowaniu (z tym powinienem sobie poradzić :)).

#matematyka #programowanie #naukaprogramowania #fizyka #statystyka
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wypok_spoko: chcesz zrobić funkcję gęstości tego rozkładu? Weź wygeneruj 10000 liczb, poskładaj je sobie w stosiki i wykreśl wykres. Na osi poziomej - liczba wygenerowana, na górze ilość wystąpień. Później przeskaluj względem maksimum czyli dla tych co najwięcej miałeś wyjdzie ci 1, a dla reszty proporcjonalnie mniej :> Polecam temat: Histogram

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem
  • Odpowiedz
@sztilq: chyba dobrze zrozumiałeś. Myślałem o tym, ale potem stwierdziłem, że może czegoś nie wiem, bo za łatwo brzmiało jak to sobie sam mówiłem.

Jeżeli "dobry" jest mój generator to wszystkie liczby z zakresu powinny wystąpić w zbliżonej ilości - dobrze myślę?
  • Odpowiedz
@Wypok_spoko: zależy jaki chcesz generator! Czy ma to być rozkład ciągły to tak, rozkład gaussa/normalny to tzw. krzywa dzwonowa. Tutaj np. masz histogram zbliżony do krzywej dzwonowej z rozkładu gaussowskiego. Jeżeli otrzymasz coś podobnego to prawdopodobnie masz dobry generator. Oczywiście im więcej liczb wygenerujesz i węższe słupki zrobisz to lepsze dostaniesz odwzorowanie ;d
sztilq - @Wypok_spoko: zależy jaki chcesz generator! Czy ma to być rozkład ciągły to ...

źródło: comment_ElBSbP0sZ7lkdNDSeLgJhKvb0s9U7LTU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@sztilq: dziękuję bardzo. O takie mirko nic nie robiłem! W ramach wynagrodzeń wylosowałem Ci liczbę:

Mogę też Ci wylosować 6 liczb i możesz iść zagrać w totka. :D
  • Odpowiedz