Wpis z mikrobloga

Zainspirowany wpisem @bylembordo wrzucam moje oszczędności "piątek". Odkładamy z żoną od 3 lat każdą piętkę, która trafi w nasze ręce, każdą. Nawet jak mam w portfelu 3 piątki i pani ekspedientka pyta czy ma pan piątkę zawsze odpowiadam " mam, ale nie dam, na wakacje odkładam" . Przez pierwszy rok odkładania uzbierało się 4300pln, w drugim roku 3800zł, w trzecim 4600zł. Zdjęcie przedstawia oszczędności z 12 miesięcy. Teraz pewne story, ani #coolstory, ani #sadstory - co roku trza przeliczyć te piątki i zmarnieć je na inny nominał, więc zawsze niosę je do BGŻ - mają tam maszynę do liczenia i nie pobierają prowizji za taką operacje. Za to w BZWBK pani kasjerka poinformowała mnie, ze za przeliczenie bilonu kasują uwaga 50% WARTOŚCI PRZELICZONYCH PIENIĘDZY. Taki regulamin i co zrobisz Bożenko? Wolny rynek.

Polecam taką formę oszczędzania, bo nie czuć, że w portfelu ubywa gotówki, a na wakacje i narty wystarczy.
tyryryry - Zainspirowany wpisem @bylembordo wrzucam moje oszczędności "piątek". Odkła...

źródło: comment_6UbZqRDPfxA1lbZkz8x3bdnPVKLEAcrF.jpg

Pobierz
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tyryryry: Też mam podobny słoik, zaklejony tak, że nie można go tak łatwo otworzyć :P. Trafiają tam wszystkie groszaki o nominale mniejszym niż 2 zł. Trochę się ich tam już uzbierało :D.
  • Odpowiedz
@tyryryry: Ja tak zacząłem oszczędzać z kartą w ING. Jeżeli wydam, to różnicę do 5zł/10zł przelewa mi na osobne konto i stamtąd na oszczędnościówkę. Uzbierałem tak 200zł w tym miesiącu :)
  • Odpowiedz
ja w mBanku uruchomiłem sobie tako usługie co od każdej transakcji kartą odkłada 5 zł na osobne konto. Również się sprawdza. Polecam

@erbeka: możesz powiedzieć gdzie jest taka opcja? Zainteresowało mnie, nie powiem.
  • Odpowiedz
@lichwiarz: i powiedz. po co ci takie buty? strata kasy. spokojnie kupisz tez airmaxy do tych 400 stów, które na pewno wyglądają o niebo lepiej od twoich podlinkowanych xD

ps. kto nie-gimb kupuje maxy?
  • Odpowiedz
@nuwanda: Ja mam takie zdanie, że trzeba te pieniądze odłożyć najpierw, od razu najlepiej po wypłacie, bo najczęściej nie ma co liczyć na to, że samo zostanie. Jak nie przepierdzielisz na to, to przepierdzielisz na tamto :)

Z wiekiem zrobiłam się chyba bardziej albo skąpa, albo rozsądna. Kiedyś zarabiałam 1200 zł i mogłam wydać 100 zł na bluzkę, która mi się bardzo podobała. Dziś, chociaż zarabiam 3 x więcej, to
  • Odpowiedz
Dobra kredka do ust, czy szminka to ok 70-100zł

@nuwanda: jeee to ja jestem niezła tandeciara, jedna moja szminka kosztowała ~20-25zł, druga coś ponad 40 ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier: to się nazywa msaver (nie pomyl z msaver plus). Ustalasz sobie albo stałą kwotę (w moim przypadku 5 zł) ale możesz też ustalić jakiś % od wartości transakcji kartą. Nie ma za to żadnych opłat za prowadzenie. Jeżeli chcesz wypłacić kasę z tego rachunku to tylko raz w miesiącu jest darmowe - ale to dobrze IMO bo skłania do nie wypłacania zbyt często :)
  • Odpowiedz