Wpis z mikrobloga

Zainspirowany wpisem @bylembordo wrzucam moje oszczędności "piątek". Odkładamy z żoną od 3 lat każdą piętkę, która trafi w nasze ręce, każdą. Nawet jak mam w portfelu 3 piątki i pani ekspedientka pyta czy ma pan piątkę zawsze odpowiadam " mam, ale nie dam, na wakacje odkładam" . Przez pierwszy rok odkładania uzbierało się 4300pln, w drugim roku 3800zł, w trzecim 4600zł. Zdjęcie przedstawia oszczędności z 12 miesięcy. Teraz pewne story, ani #coolstory, ani #sadstory - co roku trza przeliczyć te piątki i zmarnieć je na inny nominał, więc zawsze niosę je do BGŻ - mają tam maszynę do liczenia i nie pobierają prowizji za taką operacje. Za to w BZWBK pani kasjerka poinformowała mnie, ze za przeliczenie bilonu kasują uwaga 50% WARTOŚCI PRZELICZONYCH PIENIĘDZY. Taki regulamin i co zrobisz Bożenko? Wolny rynek.

Polecam taką formę oszczędzania, bo nie czuć, że w portfelu ubywa gotówki, a na wakacje i narty wystarczy.
tyryryry - Zainspirowany wpisem @bylembordo wrzucam moje oszczędności "piątek". Odkła...

źródło: comment_6UbZqRDPfxA1lbZkz8x3bdnPVKLEAcrF.jpg

Pobierz
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja założyłam swojemu dziecku tuż po urodzeniu konto oszczędnościowe. Wpłacam tam wszystkie pieniądze, jakie dostaje "na pieluszki" czy "na cukierki" od babć, dziadków, ciotek, wujków i innych ;) Nic mnie to nie kosztuje, bo to nie moja kasa, łatwo przyszło łatwo się odkłada ;) Jak podrośnie, nauczymy ją samej tam dokładać np. % od zarobków przy jakiś pracach sezonowych (typu zrywanie jabłek). Jak będzie miała 20 lat, będzie miała jakiś kapitał na
  • Odpowiedz
Za to w BZWBK pani kasjerka poinformowała mnie, ze za przeliczenie bilonu kasują uwaga 50% WARTOŚCI PRZELICZONYCH PIENIĘDZY.

@tyryryry: myslę, ze po prostu nie chce im się liczyć, więc robią tak, aby odstraszyć klientów :) choc jest to oczywiscie chora prowizja, zgadzam sie.
  • Odpowiedz
Swoją drogą, to ciekawe jak szkło obecne wokół POWIĘKSZA znajdujące się w środku monety, co widać na ich odbiciach.
  • Odpowiedz
@nuwanda: Dokładnie, nic nie znaczące z pozoru rzeczy tak naprawdę napędzają nasze życie,i było by to bez sensu odmawiać sobie wszystkiego kupując jedną rzecz która pocieszy nas trochę dłużej.
  • Odpowiedz
@Myszamyszami: Ja też zacząłem odkładać nadmiar żółtych monet tak aby mieć zawsze w portfelu 10x1 grosz, 10x2 grosze, 10x5 grosze bo później taki spuchnięty od żółtych był portfel i tak fajnie się zbierało przez 2 miesiące, i nagle jebut albo zacząłem dobrze wydawać reszte albo co, bo właśnie się ich wszystkich pozbyłem( ͡º ͜ʖ͡º)

Tylko moim celem nie było oszczędzanie a właśnie ograniczenie ilość żółtej
  • Odpowiedz
@WuDwaKa: Coś w tym jest, ostatnio mało groszy przybywa. W założeniu miałem odkładać na samochód (doszedłem do wniosku, że i tak mi nie jest potrzebny, skoro mam rower), ale że zawsze wyjmowałem i zostawały żółte, to postanowiłem odkładać je do wazonu, może się przydadzą. Kiedyś moja siostra to liczyła, wyszło jej ponad 40zł, na dwie halby starczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nirguna: Ja z żoną oszczędzaliśmy tak samo, tyle że piątaka wrzucaliśmy po seksie. W pierwszym roku na wakacje pojechaliśmy do Stanów. Po roku do Francji. W zeszłym byliśmy pod namiotem. W tym roku będą Karaiby, bo zaciągnąłem kredyt u sąsiadki.
  • Odpowiedz
Za to w BZWBK pani kasjerka poinformowała mnie, ze za przeliczenie bilonu kasują uwaga 50% WARTOŚCI PRZELICZONYCH PIENIĘDZY.

@tyryryry: kasują 60% wartości za wpłatę bilonu w obcej walucie. Za złotówki pobierają 0,5%
  • Odpowiedz